Chutí ako hrsť hliny. Dokáže nenávratne zafarbiť oblečenie a ani dvakrát vábne nevonia. Napriek tomu ide o jedno z najmocnejších korení, ktoré dokáže konzumentovi zmeniť život.
Soľ dodáva jedlám chuť, vytiahne z nich rôznorodé tóny, ktoré poláskajú chuťové poháriky. Jej nadmerná konzumácia však môže spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií.
Divinu, ktorá nie je bežnou súčasťou nášho jedálneho lístka, môžeme dostať na tanier v rôznych podobách.
Zázvor človeka zaručene preberie, treba si ho dopriať. Má výrazné liečebné a aj zahrievacie schopnosti. Stačí ho zaliať horúcou vodou alebo si ho dopriať surový.
Ponúkame vám niekoľko receptov na jedlá s jedinečnou pikantnou chuťou čili.
Väčšina profesionálnych kuchárov nedá na liatinovú panvicu dopustiť - je prakticky nezničiteľná a najvhodnejšia na prípravu steakov.
Fenikel používa ľudstvo ako korenie, zeleninu aj ako liek veľmi dlho. Jeho arómu i liečivé účinky oceňovali všetky pradávne kultúrne národy.
Sušenie ovocia, zeleniny či húb patrí k najstarším spôsobom uchovávania potravín.
Dorastá do výšky približne pol metra. Na svoj dobrý rast potrebuje slnko, teplo a dostatok vody. Musí však byť chránená pred vetrom a prievanom, nerobí jej dobre.
Keď prídeme z lesa s plným košíkom, nastáva druhá zmena - očistiť ich a spracovať. Buď nakrájať na sušenie, alebo tepelné spracovanie, prípadne na zamrazenie.
Väčšina ľudí používa levanduľu v podobe rozmanitých uvoľňujúcich a relaxačných olejov či mastí, svoje miesto však má aj v kuchyni.
Pažítka je súčasťou rodiny plodín, medzi ktoré patrí cesnak, cibuľa a pór. Ide o bylinku, ktorá je veľmi obľúbená pre svoju ostrú chuť, ale aj liečivé vlastnosti.
Pred vami je prázdny tanier, ale vaše telo stále nemá dosť a mozog vysiela signály - chcem jesť!
Pri domácej zabíjačke je dobré, keď sa nespoliehame na priemyselne vyrábanú zabíjačkovú zmes, ale korenia si namiešame sami.
Zopár rokov života navyše? Vďaka pestrej strave sa môže táto predstava stať skutočnosťou.
O vývare sa hovorí, že je nevyhnutným fundamentom dobrej kuchyne. A napríklad Francúzi označujú vývar slovami „le fond“ – teda základ.
Skôr ako si ochutíte polievku alebo navaríte mätový čaj, navštívte výstavu Vôňa a chuť korenia v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici.
Divina vo všeobecnosti má málo tučné mäso, ktoré si pýta šťavnaté doplnky. Preto ju dopĺňame omáčkami, ktoré sú často dosť odlišné od omáčok k iným druhom mäsa.
Skvelé jedlo sa rado snúbi s pivom pri varení i jedení.
Jedlo pri grilovačke získava ďalší rozmer. Má svojskú chuť a nesmierne príťažlivú vôňu.