Kurkuma sa v posledných rokoch dostáva do popredia v prúde zdravého stravovania. Určite jej netreba uprieť mnoho pozitívnych účinkov na telo, ale každá minca má dve strany.
Dnes predstavíme ďalšie korenia, ktoré majú svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni – najmä orientálnej a ázijskej, ale obohatia aj naše varenie.
Kávový detox absolvuje na jar mnoho ľudí. Nielenže sa snažia zmierniť závislosť na káve, ale telo si bez pravidelného prísunu kofeínu skvele oddýchne.
Viete, že čierne, zelené či biele korenie sú vlastne tie isté guľôčky?
Zdá sa, že rakovina hrubého čreva je jedným z druhov rakoviny, pri ktorom môže mať kurkumín nezanedbateľný pozitívny účinok.
Ak pri varení nepoužívate kurkumu, robíte chybu. Kurkumín obsiahnutý v kurkume má totiž dokázateľne silný protizápalový a protirakovinový efekt.
Kurkumu mnohí využívajú na dochutenie jedál. Nielenže dodá pokrmu "šmrnc", ale zároveň má aj pozitívne účinky na organizmus, v ajurvédskej medicíne kurkumu považujú doslova za všeliek.
Kým oku lahodiace zafarbenie kurkumy teší zmysly, jej výživné látky dokážu pomáhať pri riešení viacerých zdravotných problémov. Jedným z nich je aj zápal.
Chutí ako hrsť hliny. Dokáže nenávratne zafarbiť oblečenie a ani dvakrát vábne nevonia. Napriek tomu ide o jedno z najmocnejších korení, ktoré dokáže konzumentovi zmeniť život.
Vstávanie z postele sa môže vo vyššom veku premeniť doslova na peklo. Pálenie, bolesť a stuhnutosť kolien, bedrových kĺbov či ramien. Ako si s tým poradiť?
Tepelná terapia, akupunktúra či indické korenie. Aj takéto prírodné recepty uľavia od bolesti pri artritíde. Čím si pomôcť v ranných štádiách tohto ochorenia?
Účinná látka nazývaná kurkumín má antioxidačné a antibakteriálne účinky, ale je aj stredobodom výskumu vďaka protizápalovej aktivite. Nachádza sa v kurkume.
Pohár mlieka, chutná brokolica, ale aj hrsť ovocia či dochrumkava upečená morská ryba. Aj tieto potraviny tvoria základ diétnych programov určených pre starších ľudí.
Keď na vás padá únava, okamžite siahnete po káve? Skúste to zmeniť, tu sú tipy.
Rýchle a zdravé recepty sa tešia značnej obľube. A preto ich nikdy nie je dosť!
Už celé tisícročia oceňujú kurkumu v Ázii pre jej liečivé účinky.
Niet nad kvalitné mäso. Stačí k nemu omáčka s čerstvými bylinkami, ovocím či vínom a jedlo s úžasnou vôňou i chuťou je hotové.
Cvičenie v posilňovni? Štúdie tvrdia, nie je to všetko. Vraj si stačí pripraviť „džús“ z kurkumy!
Všade navôkol - v práci, v autobuse, na kurze taliančiny, na jóge, doma... Všade zúri choroba, ľudia kýchajú a kašlú a vy uvažujete, ako ostať v tomto kolotoči zdravá?
Na zime je nepríjemná jedna vec: Spolu s ňou prichádza aj obdobie chrípok, prechladnutí, zvýšených teplôt, kýchania a upchatých nosov.