Prečo by sme mali uprednostniť naše potraviny a ako môžu konkurovať zahraničným sme sa spýtali Martina Krajčoviča, predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu.
Výsledky prieskumu, ktorý urobila vlani v lete agentúra 2muse pre spoločnosť Billa naznačili, že Slováci majú stále radi tradičné domáce výrobky.
Konkurovať zahraničným pestovateľom zeleniny budeme schopní, ak správne zvolíme skladbu odrôd a druhov, budeme si budovať značku a využívať výhody domácej zeleniny.
Čerstvé mäso by malo mať správnu farbu, vôňu, povrch a konzistenciu. Aká je to?
Nepozerajte iba na ceny. Na to, aby ste nakúpili kvalitné potraviny, potrebujete okrem rúk aj oči a nos. Čo všetko je dôležité všímať si?
Nízke ceny zatiaľ stále víťazia nad podporou domácich produktov a výrobkov. Slovenskí pekári majú hlavu v smútku.
Domáce produkty zo záhrad a polí mali byť tým prvým, čo si v obchode vyberieme. Nielen občas, ale vždy.
Pandémia nového koronavírusu zasiahla aj do programu Školské mlieko. Bez mliečnej desiatej ostalo v tomto školskom roku na Slovensku vyše 300-tisíc detí.
Patríte aj vy k fanúšikom nakupovania potravín bez obalu? Ktoré môžete kúpiť bez toho, aby ste sa nemuseli obávať o zdravie?
O tom, čo všetko je pri výbere a úprave potravín dôležité, hovorí profesorka MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., prednostka Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK.
Neodmysliteľnou súčasťou letných dní, najmä víkendov, sú grilovačky. Málo kto si však uvedomí, že nesprávny spôsob grilovania môže priniesť aj nebezpečenstvo rozličných nákaz.
Za špeciality ako šípkový, brusnicový, drienkový či rakytníkový džem vďačíme generáciám rodiny Demeterovcov. Ich spoločnosť RISO vznikla už v roku 1902.
Slovenskí poľnohospodári apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne. Sami na družstvách prijali veľmi tvrdé obmedzenia, ktoré majú eliminovať šírenie nákazy.
Ktovie, akým jablkom zvádzala biblická Eva Adama. Dnes na svete existuje vyše sedem tisíc odrôd a stále vznikajú nové, aby priniesli ešte atraktívnejšie ovocie.
Slováci minú ročne priemerne na obyvateľa sto eur na mliečne výrobky a vajcia 150 eur, mnohonásobne viac však vynaložia na lieky a výživové doplnky.
Viac ako polovicu zeleniny Slovensko dováža, pritom celý juh krajiny má výborné zeleninárske pôdy a pred tridsiatimi rokmi aj bohaté pestovateľské skúsenosti.
Pandémia koronavírusu prináša nový pohľad na jedlo. Vyhlásenie mimoriadnej situácie či stavu núdze pripomenuli ľuďom, že ide do tuhého.
Mnohé regionálne jedlá dlho prežívali v rodinách na vidieku. Lenže slovenský vidiek dnes vyzerá úplne inak ako pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi...
Potravinoví inšpektori podrobili kontrolám na pesticídy viacero druhov potravín. Zistili, že Slovensko je krajinou s minimálnou chemickou stopou v potravinách.
Nájdu sa deti, ktoré si myslia, že mlieko sa rodí na polici supermarketov. "Mládež nastavuje zrkadlo našej práci,“ tvrdí Stanislav Voskár.