Slováci si dnes nevedia predstaviť jedálny lístok bez mäsa. Pritom takmer celé 20. storočie s výnimkou posledných 30 rokov bolo mäso vzácnosťou.
Ľudia chcú jesť lepšie, zdravšie, chutnejšie, ale aj za primerané ceny.
Pokazené zuby nemá na svedomí ani tak zanedbávaná hygiena, ako naša strava. O tom, čo by sme mali jesť, aby chrup bol zdravší hovoríme so zubným lekárom Jánom Kováčom.
Film o steakovej evolúcii, či revolúcii ukazuje paralelne mäso na panvici, na tanieri, na háku aj ako živého milého tura.
Stolové hrozno patrí medzi najatraktívnejšie druhy ovocia. Na Slovensku ho máme radi, ale jeme prevažne dovážané stolové hrozno.
Súčasťou životného štýlu sa stalo aj nové nakupovanie potravín v moderných predajniach, ponúkajúcich široký sortiment potravín aj siete rýchleho občerstvenia.
Sú príčinou rakoviny chemické látky pochádzajúce z okolitého prostredia, alebo je naše zdravie predurčené génmi? Treba sledovať množstvo tukov v potrave?
ZUZANA KUSÁ: V medzirezortnom pripomienkovom konaní sa ocitla Správa o vyhodnotení úloh aktualizácie Programu ozdravenia výživy obyvateľov SR.
Nové tisícročie radikálne zmenilo naše nákupné a stravovacie zvyklosti.
Slovensko objavilo čaro pôvodných regionálnych potravín a nápojov.
Ľudia na Slovensku menia svoje stravovacie návyky. Prejavuje sa to aj v zníženej spotrebe chleba. Za posledných 20 rokov klesla takmer o jednu štvrtinu.
V čase, keď v Európe žije 79 miliónov ľudí pod hranicou chudoby, sa ročne vyhodí do odpadu 89 miliónov ton potravín.
Cena potravin je často dôležitejším ukazovateľom ako ich skutočná kvalita, hovorí Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu na MPaRV SR.
Vitamínová bilancia obyvateľstva Slovenska je mizerná – priemerne denne skonzumujeme len 200 gramov ovocia, zato priemerný Európan 460 a Grék vyše 800 gramov.
Chlieb a hry, potraviny a zážitok k nim. Platilo to za čias starých Rimanov a platí to aj dnes.
Ovocie je jedným z pilierov zdravej výživy. Hrozno, odkedy ho ľudstvo spoznalo, patrí k najobľúbenejším a stále ho šľachtením zdokonaľuje. A - hrozno je dnes na pultoch celý rok.
Biopotraviny sú dnes ideálom vo výžive.
Príklon k jedným alebo druhým potravinám závisí od toho, aký vzťah k nim si spoločnosť vytvorí.
V čase, keď na ľudí útočia presladené potraviny, je med najlepšou sladkou voľbou. Je prírodným sladidlom s množstvom minerálov a cenných aminokyselín.
Nielen kríza a z nej plynúca snaha spotrebiteľov lepšie vynakladať prostriedky vydelené na kúpu potravín zmenili prístup ľudí k nákupom.