Na prvý pohľad diétne raňajky či desiata, ako čerstvý chlebík a pohár mlieka mnohým spôsobujú zdravotné ťažkosti. Celiakia síce znamená celoživotnú diétu, ale nie je dôvodom na paniku.
Celiakia sa vyskytuje u detí aj dospelých, často sa zistí až v dospelosti. Na otázky o nej odpovedá MUDr. Peter Minárik z Centra zdravia a výživy.
Neprajú zdraviu, kráse, dlhovekosti, vedia len obratne pohladiť chuťové bunky. Pár minúť rozkoše na jazyku znamená, že vaše telo zásobíte toxínmi.
Ľudia, ktorým lepok, čiže glutén, jednoznačne spôsobuje problémy rôzneho druhu a nemajú diagnostikovanú celiakiu ani alergiu na lepok, trpia tzv. neceliakálnou gluténovou senzitivitou.
Celiakia, neznášanlivosť lepku, je limitujúce ochorenie. Aj spoločensky. Nielen kuchári a čašníci, aj niektorí zdravotnícki pracovníci si ešte stále myslia, že je to len "módna" diagnóza dneška.
Pri príprave kysnutého cesta napriek snahe niekedy stačí malá nedbalosť a cesto nechce držať správny tvar.
Múka je v podstate rozdrvená vnútorná časť obilného zrna s menším podielom otrúb.
Rozhovor s Dušanom Plichtom o tom, ako sa zorientovať v informáciách o výžive, ktoré sa na nás z každej strany valia.
Celiakia je autoimúnne ochorenie, ktorého podstatou je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s lepkom, bielkovinou niektorých obilnín.
Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway a ďalšie hollywoodske bábiky, ktorých postavu by sme brali všetkými desiatimi, držia bezlepkovú diétu.
Lepok patrí v potrave medzi problematické látky, pretože ľudí, ktorí majú problém s jeho neznášanlivosťou či dokonca alergiou naň, pribúda.
Bezlepková strava je zatiaľ jedinou možnou liečbou celiakie. Treba dbať na to, aby ste sa zriekli všetkých potravín vyrobených z obilnín obsahujúcich lepok.
Celiakia postihuje jedno percento európskej populácie. Väčšina ľudí o svojej precitlivenosti na lepok ani nevie, čo je veľmi nebezpečné.