Možno ste o ňom ešte nepočuli, no rozhodne stojí za pestovanie. Nechajte si miesto na hriadke.
Skvelé je, že pri šetrnom zbere rastliny opäť dorastú. Z jednej sejby získate niekoľko zberov.
Jej pestovanie nie je zložité, stačí trochu pôdy a semená. Z vlastnej záhradky je určite zdravšia a chutnejšia než z obchodu.
Kedysi hojne využívaná, dnes už takmer zabudnutá. Siahnite po listovej zelenine, ktorá má mnohé pozitíva.
Je to veľká a produktívna rastlina, ktorá vám dá bohatú úrodu. Listy sa jedia surové i tepelne upravené, telo sa vám poďakuje.
Znesie chlad aj horúčavu, v zemi môže ostať celý rok. Potrebuje iba úrodnú pôdu, zásobí vás potrebnými užitočnými látkami.
Horčík je jeden z dôležitých minerálov, ktoré ak telu chýba, tak príde nervozita, kŕče do svalov a odnesie si to aj váš zovňajšok.
Vzhľadom aj chuťou pripomína rukolu, vysievať môžete túto zeleninu počas celého vegetačného obdobia. Oplatí sa, je chutná a zdravá.
Túto listovú zeleninu môžeme pestovať už počas zimy a skorej jari. Úrodou nás obdarí expresne rýchlo.
Vypadávanie vlasov je postrachom každej ženy. Často však spomalenie tohto procesu nestojí na množstve výživových doplnkov, či drahých šampónov, ale na zmene stravovacích návykov.
Ktoré baktérie tvoria nebezpečnú trojku? Na čo si dať pozor?
Či už ste úrodu uskladnili v chladničke alebo v pivnici, skôr či neskôr sa vzhľad aj kvalita zeleniny začnú zhoršovať. Ako ju udržať chutnú čo najdlhšie?
V našich končinách sa pomaly začína udomácňovať, aj keď sa obchodoch ešte neobjavuje bežne. Chutná listová zelenina - mangold.
Stav, na ktorý sa nedá zvyknúť. Chýbajúca energia, pospávanie počas dňa a námaha pri akejkoľvek činnosti sa často objavujú u starších ľudí.
Záhrada už je takmer úplne zazimovaná, úroda bezo zvyšku pozbieraná, najvyšší čas zasiať. Samozrejme, keď viete, ktoré druhy zeleniny znesú pokles vonkajšej teploty na jednocifernú plusovú hodnotu a aj pod ňu.
Ukázalo sa, že šesť misiek špenátu zablokovalo pomocou chlorofylu asi 40 % karcinogénu. To je ohromujúce!
Kel je hlúbová zelenina, ktorá sa ako jeden z mála druhov zbiera aj v zime. Krehké a chutné listy majú väčšinou tmavozelenú farbu, niektoré odrody sú žltozelené.
Mangold je listová zelenina s pomerne veľkými možnosťami využitia listov aj stopiek v teplej i studenej kuchyni. Je podobný špenátu a podobne sa tiež pripravuje.
Zmierniť nepríjemné bolesti, únavu, kŕče a výkyvy nálad počas tohto obdobia možno aj stravou.
Únava, stres, nepokoj či nálada pod psa. Tomuto môže pomôcť aj zmena jedálneho lístka. Lekárka Nina Cohenová-Koubiová odporúča potraviny, ktoré môžu človeku zdvihnúť náladu.