Slovo streetfood asi netreba prekladať, medzičasom sa udomácnilo aj u nás. Buď si ho môžete zobrať do ruky, alebo jesť rukami. Jednoducho a nekomplikovane.
K letu patria ľahko stráviteľné jedlá, ale jesť ich neznamená jesť asketicky. Ryby, zelenina či ľahké dezerty sa dajú pripraviť tak, že si na nich pochutia aj nároční gurmáni.
Keď sa povie šalát, tak si mnohí predstavia prílohu k jedlu. Pár listov s dresingom, v najlepšom prípade nakrájané paradajky. Šalát má však oveľa väčší potenciál.
Na juhu Európy vedia, čo v lete poteší maškrtníkov. Stačí len trochu obohatiť klasické dezerty, ako je panna cotta, tiramisu, créme brullé, suflé, alebo profiterolky.
Viete o tom, že z hovädzej roštenky sa pripravujú najlepšie steaky, resp. je považovaná na najlepšie mäso na steaky? A viete, ktorá časť zvieraťa to je?
Tradičný spôsob prípravy jedál našej kuchyne možno inovovať a použiť suroviny, ktoré majú práve sezónu - napríklad rôzne druhy zeleniny a rôzne bylinky.
Do teplého počasia sa žiadajú ľahšie jedlá - veľa zeleniny, šalátov, ryby, jahňacina, kuracina. Ale aj z ľahkých jedál sa dá vyčarovať menu na slávnostný alebo nedeľný obed.
V lete sa nikomu nechce tráviť hodiny pri sporáku – ale rodina jesť chce. Čo tak inšpirovať sa receptami zo Stredomoria?
Keď si chcete urobiť doma bylinkový olej, potrebujete na to dobre vysušené bylinky.
O jedlách, ktoré sa varia v oblasti Stredomoria, sa už desaťročia traduje, že prospievajú zdraviu a predlžujú život. Aj tu sa však stravovacie návyky zmenili.
Rebarboru treba vždy pred prípravou ošúpať, pretože v šupe sa nachádza veľké množstvo kyseliny šťaveľovej. Tá je vo väčších množstvách pre organizmus škodlivá.
Vypekať, keď je vonku 30 stupňov, nie je to pravé orechové. Alternatíva je kúpiť si koláčiky v cukrárni. Alebo ak uprednostňujete vlastnú výrobu, urobiť si niektorý podľa týchto receptov.
Nie vždy sa pri príprave dezertov všetko vydarí tak, ako si predstavujeme. Vtedy je každá rada dobrá. Tu je niekoľko nápadov, ktoré pomôžu zachrániť nevydarené koláče.
Jedna z najrozšírenejších povier je, že olivový olej nie je vhodný na pečenie a vyprážanie. To však nie je pravda.
Ryby sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov, zďaleka nie len ako vyprážané, pečené či grilované. Sú zdravé, ale dlhé desaťročia boli u nás len doménou Vianoc.
Konečne sa oteplilo a nastal čas, kedy si môžeme aj vonku jedlo naozaj vychutnať. Napríklad s pohárom dobre vychladeného piva. To má v kuchyni všestranné využitie, hodí sa k mnohým jedlám.
Ak máte doma „zlomené“ alebo inak chybné víno a chceli by ste ho použiť na varenie, nerobte to.
Pivo patrí určite medzi najobľúbenejších „spoločníkov“ k jedlu, ale svoje miesto má rozhodne aj ako prísada do jedál - aj keď sa často podceňuje.
Ak pred krájaním cibuľu dobre vychladíte v chladničke, bude vás menej dráždiť na slzenie.
Sezóna jahôd sa tento rok oneskoruje, ale už teraz máme pre vás jeden tip. Osladené jahodové pyré sa výborne hodí na zmrazenie.