Jahody dnes síce dostať v supermarketoch takmer celý rok, ale tie prvé, z vlastnej záhrady, majú každý rok nezameniteľnú chuť. Rovnako ako prvé čerešne a višne.
Detské oslavy a párty sa momentálne veľmi nekonajú, ale ich čas určite znova príde. Preto sme na Medzinárodný deň detí vybrali niekoľko receptov a tipov pre malých maškrtníkov.
Čokoládová poleva sa robí väčšinou roztopením čokolády a masla alebo smotany. Ak sa vám zdá tento recept už nudný, môžete vyskúšať jeho obmenu.
Bryndza patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a traduje sa, že v máji je najlepšia. Patrí medzi potraviny, ktoré buď máte, alebo nemáte radi.
Sójová omáčka má niečo podobné s našim vínom či pivom – v ázijských krajinách je jej totiž toľko značiek. Pre varenie sú však najdôležitejšie tri druhy.
Apríl je v našich lesoch jedinečný – na mnohých miestach rozvoniava práve a len v tomto období medvedí cesnak. Jeho využitie v gastronómii je široké, zďaleka sa nekončí len populárnym pestom.
Aby sme si doma urobili pravé risotto, ako od Taliana, treba dodržať niekoľko zásad. Prvým krokom k úspechu je výber ryže.
Zelená je farba sviežosti, nádeje, prebúdzajúceho sa života po zime... jednoducho je to farba jari. Dopriať si ju môžeme nielen v prírode, ale aj v kuchyni a na tanieri.
Paradajková polievka patrí už desaťročia medzi obľúbené pokrmy naprieč všetkými generáciami. Každá domácnosť má na ňu ten „svoj“ recept.
Ak pečiete doma chlieb a máte radi orechy, je to vynikajúca kombinácia. Oriešky sa postarajú o jeho vynikajúcu chuť.
Olivový olej nie je vhodný na pečenie a vyprážanie. Táto veta sa traduje desaťročia – a nie je pravdivá, resp. týka sa len panenského oleja lisovaného za studena.
Symbolmi Veľkej noci sú vajíčka, zajace, jahniatka. Ako symbol plodnosti, prebúdzajúceho sa života a nevinnosti. Ovplyvnili aj to, čo sa na veľkonočné sviatky v domácnostiach varí.
K Veľkej noci patria neodmysliteľne koláčiky, sladké, ale aj slané. Keďže na Veľký piatok vrcholí pôst, o to lepšie po ňom chutia. Fantázii sa pritom medze nekladú.
Veľkonočné sviatky patria, čo sa týka kulinárstva, medzi tie, keď sa najviac vypeká a vyvára. Existujú typické veľkonočné jedlá a tradície, ale čo sa koláčov týka, to také striktné nie je.
Guláš patrí k stredoeurópskej kulinárskej tradícii a každý, kto ho robí, má naň svoj recept, aj keď základ je rovnaký.
Najlepšia a najdrahšia mozarella sa vyrába podľa starej tradície z byvolieho mlieka v talianskom regióne Kampánia.
Chcete si urobiť doma majonézu, ale výsledok nie je taký, ako by ste si želali? Napríklad sa zrazí?
V období medzi fašiangami a Veľkou nocou sa voľakedy držal pôst a jedli sa najmä jedlá bez mäsa. V súčasnosti však asi väčšina ľudí v stravovaní neodlišuje toto obdobie od zvyšku roka.
Niekedy treba chuťové bunky potešiť aj jedlami, ktoré sú jedlami nášho detstva a mnohé z našich kuchýň a z jedálnych lístkov v podstate zmizli.
Mak patrí k slovenskej gastronomickej tradícii a cukrárenstvo bez neho si u nás ani nevieme predstaviť.