Keď chceme zo zeleniny získať maximum vitamínov, treba ju jesť surovú - no nie vždy!
Patrí k listovej zelenine, a hoci nie je taký populárny ako šaláty či špenát, vie veľa ponúknuť.
Hovorí sa, že najviac vitamínov získate zo surovej zeleniny, no existujú výnimky.
Ušetríte si námahu aj skladovací priestor a niektoré druhy po premrznutí chutia lepšie.
Dokonalá koruna krásy si nežiada len starostlivosť zvonku, ale aj zvnútra. Na rade sú preto rôzne jedlá, ktoré obsahujú široké spektrum dôležitých živín.
Už starovekí Egypťania vedeli, aká zdravá je táto zelenina. Dá sa pestovať aj na balkóne a pripraviť na mnoho spôsobov.
Znesie chlad aj horúčavu, v zemi môže ostať celý rok. Potrebuje iba úrodnú pôdu, zásobí vás potrebnými užitočnými látkami.
V našich končinách sa pomaly začína udomácňovať, aj keď sa obchodoch ešte neobjavuje bežne. Chutná listová zelenina - mangold.
Máte málo priestoru a najmä záhradkárskych skúseností? Aj úplný začiatočník si dokáže na balkóne alebo terase dopestovať vlastnú úrodu, keď sa spoľahne na tutovky. Zopár vám ich ponúkame.
Ak cítite, že ste v strese, je prirodzené hľadať úľavu. Našťastie existujú jedlá, ktoré vám môžu pomôcť stres uvoľniť.
Pozvánka na hus a kačicu je zážitkom jesene, akým vieme nadchnúť aj najnáročnejšieho zahraničného labužníka.
Mangold je listová zelenina s pomerne veľkými možnosťami využitia listov aj stopiek v teplej i studenej kuchyni. Je podobný špenátu a podobne sa tiež pripravuje.
Chutia výborne, telu dodajú potrebné látky. Vyskúšajte cuketu či mangold.