Oplatí sa pestovať ich pre vôňu kvetov a okrasnú hodnotu, ale aj pre drobné plody, ktoré po spracovaní chutia skvelo.
Obchody sú počas celého roka plné zaváraného a nakladaného ovocia, džemov, marmelád, čatní, čalamád a ďalších dobrôt. No tie kvalitné sú pomerne drahé a najmä – svoje je svoje.
Ukrývajú v sebe bohatstvá, ktoré len tak niečo neprekoná. Hovoríme o šípkach - rastú pri cestách, lesoch, poliach a aj na záhrade.
Prehnali ste to s pálivou paprikou? Priveľmi štipľavý guláš zjemní marmeláda. Prečítajte si aj ďalšie dobré triky v kuchyni...
Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Aktuálny je o Slovenke, ktorá k červeným pomarančom pridala menej cukru a šípky.
Letné obdobie je typické bohatým rezervoárom ovocia, ktorého majú pri dobrom počasí záhradkári zvyčajne prebytok. A tak prichádza čas konzervácie ovocia.
V zástere, s vopred premysleným plánom a vyzbrojený dávkou trpezlivosti sa Trnavčan Radovan Cifra (35) postavil na jeseň minulého roku k sporáku, kde skúšal uvariť svoju prvú marmeládu.