Sektor chovu ošípaných na Slovensku by na svoje zachovanie potreboval štátnu podporu vo výške 10 miliónov eur, uviedol na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Petra Poláka.
Slovenskí producenti najdiétnejšieho a súčasne najlacnejšieho mäsa, ktoré bolo dostupné aj nízkopríjmovým vrstvám obyvateľstva, podišli k priepasti.
Japonsko dnes v zátoke pri dedine Taidži zahájilo každoročný kontroverzný lov delfínov.
Mäsokombinátu v rámci všetkých podnikov podarilo zaočkovať už celkovo 62 % zamestnancov.
Slovák zje za rok 70 kilogramov (kg) mäsa. Jeho spotreba vzrástla za ostatných päť rokov o takmer 37 %.
Postupne sa má táto stratégia podľa ochranárov rozšíriť aj na krajiny EÚ.
Čína bude sa bude v nadchádzajúcom desaťročí snažiť o zlepšenie genetiky svojich stád ošípaných a iných hospodárskych zvierat.
Aplikačná prax podľa nich preukázala, že súčasný systém kontroly potravín nie je jednotný a nie je schopný flexibilne reagovať na vznikajúce situácie.
Farmy ošípaných sú na Slovensku vzácnosť. Väčšina mäsa predávaná v obchodoch pochádza z dovozu.
Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby.
Guláš patrí k stredoeurópskej kulinárskej tradícii a každý, kto ho robí, má naň svoj recept, aj keď základ je rovnaký.
Pravidelné jedenie mäsa by mohlo byť spojené s vyšším rizikom širokej škály bežných ochorení, vyplýva z novej štúdie.
Cesta medzi farmou a spotrebiteľom sa skracuje vďaka spoločnostiam, ktorým záleží na kvalite a takýto tovar dodávajú na trh cez svoje predajne. Spotrebiteľ chce mäso so slovenským pôvodom!
Niekedy treba chuťové bunky potešiť aj jedlami, ktoré sú jedlami nášho detstva a mnohé z našich kuchýň a z jedálnych lístkov v podstate zmizli.
Čerstvé mäso by malo mať správnu farbu, vôňu, povrch a konzistenciu. Aká je to?
V konečnom dôsledku podľa nich nebude mať žiadny pozitívny vplyv na zlepšenie postavenia slovenských spracovateľov mäsa na trhu.
Jeseň a zima so svojim nevľúdnym ponurým počasím sú optimálnym obdobím, keď sa niekedy organizmu žiada aj niečo sýtejšie a tým môže byť aj porcia mäsa.
Nemusíte navždy. Dokonca sa nepotrebujete stať ani vegetariánom. Červené mäso má rozhodne aj niekoľko pozitív, pre ktoré chutí telu, nielen chuťovým pohárikom.
Mäso je pravidelnou súčasťou jedálnička Slovákov. Mäso z vysokej zveri si doprajeme len zriedka, no pre jeho účinky na organizmus sa odporúča zaradiť ho do jedálnička pravidelne.
Leto a príroda. Príroda a oheň. Oheň a jedlo. Jedlo a kvalitné mäso... Či už ide o pečenie ryby nad pahrebou, otáčanie ražňa s kusom bravčoviny, varenie guláša v kotlíku.