Mlieko je zdravé – počúvali sme to od detstva. Čo to ale znamená? A aké sú riziká jeho konzumácie?
JOZEF SEDLÁK: Slovensko sa považuje za vidiecku krajinu. Charakterom osídlenia ňou možno je, ale nie spôsobom života. Ten sa čoraz viac stáva mestským.
Mlieko, ktoré si ľudia kupujú a pochádza zo slovenských fariem, je bezpečné.
Výpadok produkcie mlieka by nemal na Slovensku spôsobiť nedostatok akéhokoľvek produktu z mlieka.
Dodali, že mäso, mlieko a mliečne výrobky je vhodné nakupovať od predajcov, ktorí podliehajú pravidelnej kontrole potravín.
Aký bude dopad epidémie na spotrebiteľské ceny?
Mliekom proti rakovine? Podľa vedcov vápnik, ktorý obsahuje jeden pohár mlieka, pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Maslo ukázalo, kam až spadlo slovenské agropotravinárstvo za posledných 35 rokov.
Vegánov či vegetariánov celosvetovo pribúda. Potraviny živočíšneho pôvodu nahrádzajú rastlinnými alternatívami zo zdravotných, alebo aj etických či ekologických dôvodov.
Kozie mlieko obsahuje viac minerálnych látok než kravské mlieko. Týka sa to v prvom rade podielu vápnika.
Oveľa vyššie je napríklad zastúpenie minerálov.
IRIS KOPCSAYOVÁ: Bolo nám lepšie? Pre večných kuvikov a kritikov, ktorí nariekajú za komunistami, pretože mlieko stálo dve koruny a zadarmo ste od štátu dostali byt, je preto dobré pozrieť sa na čísla.
Otrava hrozí aj z jedlých húb, prejavovať sa môže rôzne. Prvá pomoc pri otrave je podanie vysokých dávok aktívneho uhlia, naopak, nevhodné je vtedy prijímať mlieko.
Vysoké ceny masla nie sú problémom iba na Slovensku.
Takýto je náš osvedčený postup. Poznáte ho či máte iný?
Spotrebiteľom pripevnené vrchnáky znižujú komfort pri pití.
Na výrobu jedného trička sa spotrebuje 2750 litrov vody. Modelka a herečka zo Slovenska Linda Pavlova Štroncerová na to potrebuje len 7 litrov - mlieka.
Surové ovčie alebo kozie mlieko treba pred konzumáciou prevariť. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán.
Mliekareň Kopanice Selce začala fungovať v roku 1991.
Je to veľký minerál, ktorý nie je také ľahké vstrebať. Jeho množstvo uvedené na etikete alebo v tabuľkách sa preto zvyčajne nezhoduje s množstvom, ktoré naše telo dokáže absorbovať.