Muchovník je ovocný ker, ktorého plody sú malé, tmavomodré až fialové bobule.
Čerstvosť kuchynských byliniek si nielen vychutnávajte, ale aj uchovajte do zásoby.
Nadštandardná úroda papriky sa pritrafí a je dobré vedieť, ako ju uchovať na neskôr.
Ako spracovať veľkú úrodu háklivých plodov tak, aby bez ujmy vydržala celú zimu?
Zamraziť si nadbytok zeleniny nie je nič zložité. No ako v nej uchovať čo najviac chuti a živín?
August a september sú mesiace, keď v záhrade zberáme úrodu zeleniny a ovocia. Veľkú časť z nej uchovávame na zimu. Ako úrodu dobre uskladniť a správne spracovať?
Tlačiť kaleráby do hlavy sa nepatrí. Kým sa to doslova netýka konzumácie tejto chrumkavej zeleniny. Nadmernú úrodu si môžete zamraziť na využitie mimo sezóny trvajúcej až do novembra. Stačí dodržať zopár pravidiel.
Slivky sú ovocím, ktoré neodmysliteľne patrí k prelomu leta a jesene. Existuje niekoľko poddruhov, hoci bežne všetky nazývame jedným slovom - slivky.
Nakúpili ste viac pečiva, ako dokážete spotrebovať? Šup s ním do mrazničky skôr, než sa znehodnotí a celkom zbytočne tak poputuje do odpadkového koša.
Chuť byliniek sa mení v závislosti od podmienok pestovania, zberu, ale i následného spracovania. Aj tie najkvalitnejšie bylinky zostanú chutné a voňavé len vtedy, keď ich po zbere správne zakonzervujeme.
Sezóna jahôd je práve teraz - ak ich však správne zmrazíte, môžete si na nich pochutnať aj o pár mesiacov. Tu sú nápady:
Zvyčajne sa hovorí o tom, že by sme mali konzumovať čerstvé a sezónne ovocie a zeleninu. Tak zabezpečíme, že budú obsahovať čo najviac vitamínov.
Ručné šľahače využijeme na základné spracovanie potravín, pri príprave dezertov na šľahanie, miesenie alebo mixovanie.
Grilovaná zelenina odľahčí žalúdok, dodá vlákninu a dôležité vitamíny, je príjemne chrumkavá a neodolá jej ani ten najväčší odporca zdravej stravy a mäsožravec.
Aj vy máte chuť na jemný chladivý dezert s ovocím? Potom by ste mali skúsiť semifredo!
Uskladnenie byliniek môže byť jednoduché – napríklad nadrobno nasekanými bylinkami naplníme nádobky na ľad a zalejeme rozpusteným maslom.
Keď chceme ušetriť, kúpime si väčšie množstvo mäsa, a jednoducho ho zmrazíme. Časom sa na ňom môže objaviť poškodenie mrazom. Vákuovaním udržíme mäso dlhšie čerstvé.
Keď prídeme z lesa s plným košíkom, nastáva druhá zmena - očistiť ich a spracovať. Buď nakrájať na sušenie, alebo tepelné spracovanie, prípadne na zamrazenie.
Jednu vec si treba uvedomiť ešte skôr, než mlieko do mrazničky vložíte - rozmrazené nechutí tak dobre ako čerstvé. Ale je stále vhodnou voľbou, ak ho chcete pridať do varených či pečených pokrmov.
Hoci dnes už väčšinu potravín môžeme jednoducho nakúpiť v supermarkete či na trhu, stále platí, že na Slovensku máme radi veci domáce.