Biely povlak na mrkvovej vňati neveští nič dobré.
Ktorá je pôvodná? Oranžová či biela? A vedeli ste, že fialová mrkva predchádza zanášaniu ciev?
Pozná ju každý, no len málokto tuší, koľko toho ponúka.
Krivé, strapaté a vôbec nie také, ako na obrázku z vrecúška s osivom. Čo proti tomu robiť?
Mrkva sa nie vždy vydarí, pretože počas rastu je náročné, odhaliť nepríjemné pôdne škodce.
Ušetríte si námahu aj skladovací priestor a niektoré druhy po premrznutí chutia lepšie.
Ak raz skúsite neskorú sejbu koreňovej zeleniny, stane sa každoročnou samozrejmosťou.
Spomínaná látka sa nachádza v mnohých, ľahko dostupných potravinách a s ľudským telom v primeranom množstvo dokáže takmer zázraky.
Nie vždy je v záhrade naporúdzi moderná prognóza poveternostnej situácie. Našťastie stačí pozorovať prírodu.
Nenáročná jednoročná bylina pripomína vzhľadom aj chuťou petržlen alebo mrkvu. Zlepšuje jedlá aj naše zdravie.
Vypestuje ju aj začiatočník, výborne spestrí jedálny lístok. Oplatí sa pestovať túto zeleninu, ktorá je plná prospešných látok.
Nikto nechce skončiť s diagnózou rakoviny, na druhej strane sa málo zaujímame o to, čo nás môže pred ňou ochrániť. Veľmi dôležité pritom je, čo jedávame.
Čo si všímať pri kúpe mrazenej zeleniny? Viete?
Betakarotén je jedna z najdôležitejších látok, ktorých efekt budete vnímať hlavne počas leta. Práve on totiž stojí za pekne opálenou a zdravou pokožkou.
K Veľkej noci patrí u nás neodmysliteľne aj sladké hodovanie. Pri vymýšľaní a príprave dezertov sa fantázii medze nekladú – záleží na tom, koľko času a energie im chceme venovať.
Variť v zime sezónne a lokálne je v našich končinách výzva, ale to neznamená, že sa to nedá. Záhrady sú prázdne, ale môžeme použiť suroviny, ktoré sa zimy dočkali v komorách či skladoch. Kel, mrkvu, červenú repu, huby, šípky, zemiaky, kapustu. Samozrejme, ak máme chuť, môžeme aj zimné recepty ozvláštniť. Napríklad paprikou či granátovým jablkom. Tie sú však len doplnkom, nie hlavnou surovinou.
Kľúčom v starostlivosti o oči vo vyššom veku je okrem návštevy lekára aj úprava jedálneho lístka.
Áno, mrkvová šťava je zdravá. Ale nielen to. Je elixírom pre pokožku.
Keď si chcete urobiť doma bylinkový olej, potrebujete na to dobre vysušené bylinky.
Vysoký tlak nebolí, neštípe, roky môže ničiť vaše telo a vy si to ani nevšimnete. Následky sú však naozaj vážne. Vhod vám prídu plodiny, ktoré pomôžu dostať tlak pod kontrolu.