Pirohy, halušky, šúľance, múčniky, knedle a knedličky... Jedlá zo zemiakového cesta patria k zlatému pokladu kuchyne našich praprababičiek.
Tvaroh, mak, lekvár, orechy a lesné ovocie skryté v kysnutom, piškótovom či lístkovom ceste... Tieto dobroty chutia na ľudovom i kráľovskom stole.
Tí, ktorí držia diéty chudobné na sacharidy, sú vystavení väčšiemu riziku, že predčasne zomrú na srdcové choroby alebo rakovinu, než tí, ktorí sacharidy jedia.
Mäta pieporná patrí medzi najznámejšie liečivé byliny. Má široké uplatnenie v kuchyni, ale aj v pleťovej kozmetike.
Rebarbora je bylina trvalka. Chuťou pripomína chuť kyslastých zelených jabĺk. Ľudia k nej zvyčajne pridávajú cukor, aby bola sladšia, a potom ju pečú alebo varia.
Čas čerešní prichádza v máji, neskoré druhy sa však zbierajú aj cez prázdniny. Najchutnejšie sú čerstvé, neodporúča sa naraz skonzumovať väčšie množstvo.
Región okolo rieky Nitra je povestný svojimi múčnikmi aj pivom.
Nielen sviatočné, ale aj obyčajné chvíle si môžeme osladiť napríklad buchtami, koláčmi, vianočkami a inými dobrotami z kysnutého cesta.