Jednoznačne prospievajú nášmu telu, preto by nemali chýbať vo vyváženom jedálnom lístku. Kyslomliečne výrobky sú bohatým zdrojom živín a energie.
Hoci na rednutie kostí majú nemalý vplyv faktory, ktoré nevieme zmeniť, dedičnosť i pohlavie, vzniku osteoporózy sa možno vyhnúť, oddialiť ju či zmierniť.
Sójové tofu už dávno pre nás nie je niečo záhadné ako ufo. Je to ideálna bielkovina - málo tuku, veľa vzácnej vlákniny.
Jedinou a nevyhnutnou liečbou celiakie je dnes bezlepková diéta. "Musí byť však dôsledná a treba ju dodržiavať po celý život," zdôrazňuje gastroenterológ Peter Minárik.
Z hľadiska výživy sa mlieko považuje za plnohodnotnú potravinu, ktorá obsahuje všetky najdôležitejšie živiny potrebné pre správny vývoj človeka.
Grilovaný rezeň či ryba sú zdravšie ako tie vyprážané, myslia si mnohí. Odborník na výživu Peter Minárik nad tým krúti hlavou.
Sú príčinou rakoviny chemické látky pochádzajúce z okolitého prostredia, alebo je naše zdravie predurčené génmi? Treba sledovať množstvo tukov v potrave?
Jar by mala byť obdobím, keď zmenou životných podmienok, predovšetkým vo výžive, odstránime dôvody zdravotných ťažkostí a pripravíme sa na aktívnejšiu časť roka.
Celiakia sa vyskytuje u detí aj dospelých, často sa zistí až v dospelosti. Na otázky o nej odpovedá MUDr. Peter Minárik z Centra zdravia a výživy.
Vo výžive zabezpečujú mliečne výrobky asi 70 % prísunu vápnika. Pre väčšinu ľudí nášho etnického pôvodu je však konzumácia mlieka prospešná aj z dôvodu správnej funkcie imunitného systému.
Kvasená a kyslá kapusta okrem vysokého obsahu vitamínu C obsahuje aj zdravé probiotické baktérie s antikarcionogénnym účinkom.