Štátna veterinárna potravinová správa upozornila na nevyhovujúce výrobky a nariadila ich stiahnutie. O aké potraviny ide?
Poteší chuťové bunky a vyčarí úsmev na tvári. Otázkou však je, či dokáže dodať telu dostatočné množstvo výživných látok a či spôsobuje priberanie na váhe.
Kým pred vojnou stál základný chlebík 1,10 až 1,20 eura, v lete a v jeseni sa dostala cena cez poldruhaeurovú hranicu.
Ak chce niekto jesť výrobky obsahujúce bielkoviny z hmyzu, má na to právo. Ak nechce, jesť ich nebude.
Neexistuje žiadny dôvod, aby ľudia múku z tohto mlyna nekupovali.
Vláda SR zastavila dovoz kontaminovaného obilia z Ukrajiny.
Uvidíme, ako vyjde výsledok arbitrážnej vzorky. Keby tam tú látku nezistili alebo povedali, že pri tejto hladine sa to môže konzumovať, tak určite sa obrátime na Európsku komisiu, tvrdí Bíreš.
JOZEF SEDLÁK: Chceme vedieť, čo jeme. Do týchto pár slov by sa dal zhrnúť potravinový škandál okolo dovozu ukrajinského obilia.
„Žiadna vzorky múky sa nepotvrdila ako kontaminovaná,“ povedal Vlčan.
Možno kúpiť špaldovú či pohánkovú múku, ale aj múku mandľovú, makovú, kokosovú, ryžovú...
Neliečená celiakia môže byť aj dôvodom potratu.
Minister pôdohospodárstva tvrdí, že nerozumie správam, ktoré hovoria o nedostatku múky na Slovensku.
Problémom je však cena, ktorá sa medziročne zdvojnásobila a riaditeľ mlynu nevylučuje, že bude aj naďalej rásť.
Múka je vhodná nielen na pečenie či varenie... Keďže ju máme doma vždy po ruke, dá sa využiť aj ako skvelý pomocník v domácnosti. Tu sú tri super triky, v ktorých hrá prvé husle práve "obyčajná" múka.
Možno ste sa stretli už s názvom múky Manitoba. Je to múka, bez ktorej si Taliani nevedia predstaviť pečenie. Paradoxne, pšenica, z ktorej sa robí, má severoamerické korene.
Ešte pred niekoľkými rokmi to bolo s nákupom múky jednoduché. Keď teraz stojíte v dobre zásobenom obchode pred regálom s múkami, môžete si naozaj vyberať.
Vymysleli sme múku, ktorá je síce chutná, ale chýba jej to najcennejšie.
Budú chlieb, rožok, koláče a múka, z ktorej sa pečú, drahšie?
JOZEF SEDLÁK: Patrili sme k najviac zamúčeným národom sveta, ale jedál z obilnín sa postupne na rozdiel od Talianov vzdávame. Slovensko je z roka na rok zavalené čoraz väčším množstvom "dopekancov".
Rast cien obilia a následky pandémie nútia slovenských mlynárov rokovať s ich obchodnými partnermi o zdražovaní cien múky a mlynských výrobkov.