Za posledných 40 rokov šesťnásobne narástla pečeňová úmrtnosť.
Nebolí a často je odhalené náhodne pri preventívnej prehliadke. Stukovatená pečeň trápi až 30 percent dospelých. Môže však prejsť do závažnejších ochorení.
Diabetes je dôležitým rizikovým faktorom pre vznik a zhoršovanie nealkoholového stukovatenia pečene.
Nie sú výnimkou ani u mladých ľudí a vedú k predčasným úmrtiam.
Ako cukrovka ovplyvňuje pečeň?
Dlhodobý vplyv toxínov, napríklad z niektorých liekov, zo stravy a tiež kozmetiky, môže viesť k zväčšeniu alebo stukovateniu pečene.
Pečeň plnú tuku majú aj mladšie ročníky. Z čoho a prečo?
Dnes je Svetový deň pečene.
Vo videu o jednotlivých štádiách poškodenia pečene hovorí známy hepatológ.
Výskyt tukovej choroby pečene u ľudí s normálnou hmotnosťou je 3 percentá.
Čo rozhoduje o progresii zo stukovatenia do zápalu, nie je úplne jasné.
Tuková choroba pečene sa vyvíja dlho nepozorovane, a pokiaľ sa neodhalí a nelieči, pacient končí s cirhózou pečene a jej následným zlyhaním až smrťou.
Nebezpečné ochorenie prichádza nenápadne, roky rastie a ublíži v čase, keď je na liečbu možno už neskoro. Ktoré varovné signály si treba všímať?
Kedy je ešte poškodenie pečene zvrátiteľné a kedy už tomuto orgánu prihára? Pečeň totiž ani zďaleka nepoškodzuje len alkohol.
Ľudia si pečeň najčastejšie spájajú s cirhózou. Menej známa je diagnóza stukovatenie pečene, nealkoholová steatóza. Spôsobuje ju najmä náš životný štýl.