Prvé šľachtené stromy pestované za účelom zberu boli zasadené pred 7000 rokmi v údolí rieky Jordán. Podľa štúdie izraelských univerzít išlo o olivovníky.
Olivový olej je diamantom stredomorskej stravy. Predstavuje ľahko dostupný produkt aj v našich zemepisných šírkach.
Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, jedna lyžica rastlinnej „medicíny“ si dokáže poradiť s viacerými zdravotnými problémami vo vyššom veku.
Stále zelený strom so sivými lesklými listami je síce symbolom stredomorských krajín, ale darí sa mu aj u nás. Jeho plody dobre poznáme, no málokto vie, že aj jeho ďalšie časti sa dajú využiť.
Ak počítate kalórie, pri týchto "nevinne sa tváriacich" potravinách spozornite!
Odborníci v súčasnosti nepoznajú spôsob, ako infekciu liečiť.
Olivy patria k snáď najstarším pochúťkam svetovej histórie, napríklad stredomorská kuchyňa sa bez nich nezaobíde.
Na sezónu špargle sa vždy veľmi tešíme. Má príjemnú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií a ako tvrdil už aj Hippokrates, rôznorodé liečivé účinky.
Zlé počasie a infekcia sa podpísali na európskej úrode olív. Ceny olivového oleja sa kvôli tomu zvýšili o pätinu, napísal denník FT.
Olivové háje na juhu Talianska poškodzuje choroba, ktorá spôsobuje prudký pokles úrody a má potenciál rozšíriť sa aj na ďalšie druhy stromov a rastlín.
Olivy sú bohaté na vitamíny K, A, E a D, ktoré podporujú priechodnosť ciev.