Modranská vinárska a ovocinárska škola môže poskytnúť študijné priestory pre 180 študentov.
Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.
JOZEF SEDLÁK: Dopestovanie ovocia sa stáva riskantnou záležitosťou, ako aj bývanie či cestovanie pod strmými skalnými svahmi.
Peter Molda je ovocinárskou inšpiráciou pre celé Slovensko. Mal 32 rokov, keď vysadil prvý stromček.
Aby jablká nevyšli nazmar, ovocinári otvorili sady a ponúkli ich ľuďom zadarmo, respektíve za dobrovoľný príspevok.
JOZEF SEDLÁK: Súkromný kapitálový fond ornej pôdy, ktorý zakladajú v Budapešti, vyvoláva celý rad otáznikov. Cieľom je podporiť maďarské podniky v nakupovaní pôdy v strednej a vo východnej Európe.
Dostatok slnka a minimum škodcov rozhodli, že slovenské jablká v sezóne 2021 budú mať prívlastok vysokokvalitné.
Slovenskí pestovatelia ovocia majú dôvod na radosť, nie však z počasia.
Štyri mrazivé noci, ktoré od pondelka do piatka zasiahli sady na Slovensku, pripravili pestovateľov o väčšinu úrody ovocia.
Ovocinárska spoločnosť Plantex sa ospravedlnila obyvateľom okolitých obcí za nočný hluk spôsobený použitím protiľadovcového dela.
Od nedele doslova v priamom prenose sleduje celé Slovensko zápas ovocinárov s jarnými mrazmi.
Nadúroda by mala priniesť pokles cien, zatiaľ však zlacnenie v supermarketoch nevidno. Najlacnejšie jablká sú v predajniach ovocinárov.
Ovocinári sa dočkali mimoriadnej úrody ovocia, ale obávajú sa, že časť úrody vyjde nazmar, pretože zápasia s nedostatkom zberačov.
Európa aj Slovensko zoberú menej obilia. Bude ho dostatok pre celú krajinu, ale menej než bolo zvykom. Ovocinárom príroda dopriala, ale kto úrodu pozbiera?
Teplotná hranica, pri ktorej sa nič dramatické pre ovocné stromy nedeje, je mínus desať stupňov Celzia.
Môže sa stať človek bez pôdy ovocinárom? Môže, keď zainvestuje do profesionálneho sadu tak, že si vopred objedná jahody, broskyne či jablká.
Tibor Papšo zo Šuje je farmár, ale aj autor pôsobivých obrazov. Maľuje budúcnosť. Náhli sa do priehlbín pod Kľakom, kde sa v tieni divých čerešní krčia útle jablone, hrušky.
Jablone na Slovensku tvoria 48 % výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v Registri ovocných sadov.
Slovensko by mohlo byť ovocinárskym rajom Európy, svoj potenciál však hriešne nevyužíva. Ovocinári priemerne ročne vyrobia 55-tisíc ton ovocia, len jednu tretinu z toho, čo skonzumujeme.
Ovocinári patria medzi iniciátorov vzniku rizikového fondu, ktorý by pomohol poľnohospodárom prežiť kritické situácie.