Smutná správa o úmrtí profesora Ivana Hričovského včera zasiahla nielen komunitu záhradkárov.
JOZEF SEDLÁK: Dopestovanie ovocia sa stáva riskantnou záležitosťou, ako aj bývanie či cestovanie pod strmými skalnými svahmi.
Dva razy po sebe vyhral Jablko roka. Tento samouk je viac než len dobrý ovocinár.
JOZEF SEDLÁK: Obilie aj mäso, ovocie aj zelenina prúdia hore-dole po Európe, ktorá sa zaklína skracovaním uhlíkovej stopy.
Jarné mrazy sú už roky postrachom ovocinárov. Narobia obrovské škody. Oplatí sa vôbec pestovať ovocie? Marián Varga, prezident Únie ovocinárov, vraví áno, ale veľa vecí musíme zmeniť.
JOZEF SEDLÁK: Slovenský pozemkový fond je od čias svojho vzniku opradený kauzami.
Každý kraj má svoju zlatú žilu, len ju treba objaviť. No kým zlato sa raz pominie, ovocinárstvo je ako perpetuum mobile. Občas ho niečo zabrzdí, ale je tu vždy.
Pestovatelia orechov na celom Slovensku hromžia na masové sčernenie plodov orechov. Môže za to nový škodca zo severnej Ameriky.
Dopestovať vlastné jablká či orechy je čoraz ťažšie. Škodcovia v záhradách víťazia.
Slovensko sa stále nevie zmocniť svojho ovocinárskeho potenciálu, hoci ho má jeden z najlepších na svete. Zdá sa však, že konečne sa blýska na lepšie časy.
Letné počasie z prelomu apríla a mája sa postaralo nielen o skoršie dozrievanie jahôd, ale aj o úrodu, aká tu už viac rokov nebola.
Slovensko druhý raz po sebe zoberie slabú úrodu ovocia. Postarali sa o to aprílové mrazy, ktoré zničili úrodu prakticky v celej Európe.
Zvýšená produkcia ovocia by mohla priniesť päťtisíc pracovných miest na vidiek a zároveň aspoň o desať percent znížiť pasívne saldo v zahraničnom obchode s potravinami.
V mestách a na dedinách pribúdajú nezvyčajné burzy, susedské trhy, blšáky. Sú nenápadné, príde možno iba 30 ľudí, no dá sa tam zohnať veľká vzácnosť. Dobré susedstvo.
Z malej rodinnej firmy sa stala spoločnosť, ktorá patrí k najväčším pestovateľom jabĺk aj zamestnávateľom v ovocinárstve.