Ku skoršiemu prvému zberu prispeli vykurované skleníky aj slnečné počasie v zimných mesiacoch.
Astronauti dlho obviňovali Franka Rubia, ktorý už z ISS odišiel domov, že rajčinu zjedol.
Surová rajčina, grep, červený melón či kečup? Čo má najviac lykopénu?
Kde sa v paradajke nachádza najviac antioxidantu lykopénu proti rakovine prostaty, prsníka či kože?
Britskí vedci použili technológiu na úpravu génov s cieľom vytvoriť obohatené paradajky so zvýšeným obsahom vitamínu D.
Najnovšie výskumy ukazujú, že rajčinový džús pomáha znižovať hladinu cholesterolu, krvného tlaku a chráni srdcový sval pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Každoročná paradajková bitka nazývaná La Tomatina je obľúbenou turistickou atrakciou a tento rok sa konala už po 74.-krát.
Paradajky majú množstvo vitamínov a stopových prvkov. Väčšina slovenských detí zje len 20 % z množstva ovocia a zeleniny, ktoré by mali v strave prijať každý deň.
Predvádzajú sa v červenej farbe, uznajte, že krajšie to už ani nejde... A navyše, obsahujú veľmi veľa vitamínov.
Slovo "stačí" sa vyslovuje pri maškrtení ťažko. Skúste to s týmito potravinami. Tých môžete zjesť neobmedzene veľa!
Zabudnite na sladké cereálie, biele pečivo alebo tučné jogurty. Zdravé raňajky majú totiž inú podobu. Skúste guacamole, chutnú avokádovú nátierku.
V angličtine má tento mozarellový šalát s olivovým olejom, paradajkami a bazalkou názov Caprese Salad.
Dobroty zo šťavnatých plodov leta môžete pripraviť aj konzervovaním.
Paradajky v surovom stave sú výbornou súčasťou zeleninových príloh a šalátov.
Túžite po pružnej a vypnutej pleti? Paradajky budú v tomto prípade pre vás to pravé orechové.
Paradajka sa pestuje takmer všade na svete, je dostupná celý rok, ľahko sa spracováva a aj preto má čoskoro nahradiť syntetické laky a živice na obale konzerv.