Za jej nenápadným vzhľadom sa skrýva skutočná nálož vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú veľkou vzpruhou pre náš organizmus.
Chutná rastlina sa objavuje v záhradách ešte počas studených mesiacov, na sklonku zimy. Patrí do skupiny rodu Allium, teda medzi kvitnúce rastliny spolu so šalotkou, pórom a cibuľkou.
Šalotka je v kuchyni decentnou alternatívou bežnej cibule. Pri varení však pozor na jeden dôležitý rozdiel. Zároveň je žiaduce poznať špecifiká týkajúce sa jej výsadby, starostlivosti a uskladnenia.
Vážia sa na gramy, a predsa dajú jedlu celkom inú chuť, vôňu, vzhľad, ba aj látky pre zdravie.
Žiaria všetkými farbami, rozveseľujú telo a myseľ. Na jar by našim príbytkom rozhodne nemali chýbať voňavé bylinky. Aké benefity majú pre naše zdravie?
Kvety pažítky sú pôvabné, lákajú včely a iný hmyz bohatstvom nektáru. V gastronomickej praxi pažítka nie je len polievkovou zelenou bylinou.
Pažítka je trváca rastlina príbuzná s cibuľou, cesnakom, pórom a medvedím cesnakom. Jej listy sú duté, na priereze kruhové s priemerom asi 1 mm.
Pažítka sa najlepšie hodí do šalátov, ale môžeme ju použiť pri príprave teplých pokrmov v kombinácii s inými bylinkami.
Pažítka je súčasťou rodiny plodín, medzi ktoré patrí cesnak, cibuľa a pór. Ide o bylinku, ktorá je veľmi obľúbená pre svoju ostrú chuť, ale aj liečivé vlastnosti.