Prvého júna už tradične majú svoj deň. Niet azda lepšej príležitosti, ako ho našim ratolestiam spríjemniť, než to vyskúšať so sladkými pochúťkami.
K Veľkej noci patria neodmysliteľne koláčiky, sladké, ale aj slané. Keďže na Veľký piatok vrcholí pôst, o to lepšie po ňom chutia. Fantázii sa pritom medze nekladú.
Veľkonočné sviatky patria, čo sa týka kulinárstva, medzi tie, keď sa najviac vypeká a vyvára. Existujú typické veľkonočné jedlá a tradície, ale čo sa koláčov týka, to také striktné nie je.
Vianočné pečenie je na Slovensku desaťročia najmä o medovníkoch, vanilkových rožkoch, vôni vanilky, škorice, klinčekov. Ale občas máme chuť ho ,osviežiť‘ aj niečím iným, netradičnejším.
Vianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný.
Predvianočný čas vonia sladko. V rodinách sa pripravujú sladké pokušenia, ktoré spríjemnia štedrovečerné posedenie.
Aj sympatická speváčka sa chystá na sviatky. Pri jej stromčeku cukrovinky chýbať nebudú.
O slabosti slovenského dizajnéra Borisa Hanečku pre čas Vianoc vie azda každý, kto si už o ňom prečítal nejaký ten článok či rozhovor.
Amatérske pekárky a pekári, cukrárky a cukrári a všetci, ktorí chcú predviesť svoje umenie, môžu prihlásiť do pripravovanej televíznej šou RTVS Pečie celé Slovensko.
Jedným zo základných prvkov pečenia sú vajcia. Tie často musíme alebo môžeme nahradiť inou, niekedy aj zdravšou možnosťou.
Existuje veľa dobrých i menej dobrých rád na pečenie dokonalých mafinov. Tu je niekoľko z nich.
Klasikou pri príprave králika je pečenie. Počas prípravy mäsa pred samotným pečením si treba zapnúť rúru a nechať ju zohriať na zhruba 200 °C.
Aj tradičné veľkonočné recepty dostali zdravší šat! Vyskúšate to tento rok inak? Tu je recept:
Veľkonočné sviatky si bez údenej šunky nevieme predstaviť. Ponúkame vám niekoľko receptov, ako si môžete pripraviť túto lahôdku.
Avokádo sa v poslednom čase nachádza vari všade. Odporúčajú ho odborníci na výživu, tréneri i zdravotníci.
Na tradičné uskladnenie vianočných perníkov môžeme použiť klasické hlinené nádoby, ale hlavná zásada je uchovávať ich v chlade - na balkóne či v studenej komore.
Čakanka obyčajná je blankytne modrá liečivá rastlina, jej kvety zdobia okraje ciest, ale čoraz častejšie sa objavuje aj v záhradách a napokon aj na tanieri.
Vyrazte do prírody alebo sa obklopte sladkými vôňami v kuchyni. Robte to, čo vám vyčaruje úsmev na tvári.
Aj vy milujete sladké. V lete môže byť o niečo zdravšie. Dezerty a múčniky sú totiž plné ovocia.
Pri pečení môžu experimentátori mnohé suroviny nahradiť alternatívou, ktorú trebárs považujú za zdravšiu. Čím ich teda možno nahradiť?