Pekárenská výroba nedokáže fungovať bez plynu a elektrickej energie.
Ceny vstupov každý deň prekonávajú historické cenové rekordy
Ceny chleba a pečiva boli na Slovensku posledných 15 rokov pomerne stabilné.
Aktuálne dohodnuté odbytové ceny podľa predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milana Lapšanského nepokrývajú ich výrobné náklady.
Na masívne výpadky pracovníkov, či už pre karanténu alebo nakazenie sa omikronom, sa pekári potrebujú dopredu pripraviť.
Pekári, cukrári a cestovinári sa museli vyrovnávať s nepripravenosťou vládnych predstaviteľov.
Pekári kritizujú opatrenia vlády, ktoré kvôli pandémii obmedzili cestovanie medzi okresmi.
V prípade pekární, ktoré patria ku kritickej infraštruktúre, by podľa zväzu išlo o náklady aj v stovkách tisíc eur mesačne.
Vláda musí podľa zväzu pekárov nájsť okamžité riešenie situácie.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR tým reaguje na utorkovú kritiku opozičného poslanca Richarda Takáča (Smer-SD) o zvyšujúcich sa cenách pečiva.
Hlavným dôvodom zostáva pandémia koronavírusu a rastúce ceny pšenice na svetových trhoch.
Budú chlieb, rožok, koláče a múka, z ktorej sa pečú, drahšie?
JOZEF SEDLÁK: Patrili sme k najviac zamúčeným národom sveta, ale jedál z obilnín sa postupne na rozdiel od Talianov vzdávame. Slovensko je z roka na rok zavalené čoraz väčším množstvom "dopekancov".
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novú legislatívu nepodpísala.
Tvrdenia pekárov sú nepravdivé a značne zavádzajúce. Uviedol to predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
Pre sektor zamestnávajúci až tretinu ľudí z celého potravinárstva by mali navrhované zmeny zákona katastrofálne následky.
Rožok drahší o jeden cent a kilogramový bochník chleba o desať centov. Také bude zrejme rozuzlenie cenových rokovaní medzi pekármi a obchodníkmi
Do podpory chce ministerstvo pôdohospodárstva zahrnúť aj druhospracovateľské odvetvie.
Ceny pečiva v najbližšom období vzrastú. Náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárenských, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice.
Systém kontroly koncentrácií je založený na ich oznamovaní úradu predtým, ako podnikatelia začnú s vykonávaním práv.