Hlavným dôvodom zostáva pandémia koronavírusu a rastúce ceny pšenice na svetových trhoch.
Budú chlieb, rožok, koláče a múka, z ktorej sa pečú, drahšie?
JOZEF SEDLÁK: Patrili sme k najviac zamúčeným národom sveta, ale jedál z obilnín sa postupne na rozdiel od Talianov vzdávame. Slovensko je z roka na rok zavalené čoraz väčším množstvom "dopekancov".
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novú legislatívu nepodpísala.
Tvrdenia pekárov sú nepravdivé a značne zavádzajúce. Uviedol to predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
Pre sektor zamestnávajúci až tretinu ľudí z celého potravinárstva by mali navrhované zmeny zákona katastrofálne následky.
Rožok drahší o jeden cent a kilogramový bochník chleba o desať centov. Také bude zrejme rozuzlenie cenových rokovaní medzi pekármi a obchodníkmi
Do podpory chce ministerstvo pôdohospodárstva zahrnúť aj druhospracovateľské odvetvie.
Ceny pečiva v najbližšom období vzrastú. Náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárenských, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice.
Systém kontroly koncentrácií je založený na ich oznamovaní úradu predtým, ako podnikatelia začnú s vykonávaním práv.
Minister pôdohospodárstva tvrdí, že novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchodovaní s potravinami je prenesením eurosmernice. Pekári a cestovinári žiadajú, aby poslanci návrh neschválili.
Proti novele okamžite protestovali pekári, cukrári a cestovinári, ktorí upozornili poslancov, že bude mať na sektor likvidačné dôsledky.
JOZEF SEDLÁK: Poľnohospodárstvo a potravinárstvo je pre európskych zákonodarcov tvrdý oriešok. Napísať zákon, ktorý bude rovnako spravodlivý pre každú krajinu EÚ, je takmer nemožné.
Nízke ceny zatiaľ stále víťazia nad podporou domácich produktov a výrobkov. Slovenskí pekári majú hlavu v smútku.
Pekári, cukrári a cestovinári vyzvali poslancov, aby nepodporili likvidačné zmeny v novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.
Produkcia perníkov na Slovensku klesla za desaťročie o viac ako polovicu.
Na ceny pečiva tlačí nielen pandémia, ale i zvýšenie nákladov na platy. Pekárov kvária aj nízke odbytové ceny, ktoré ani zďaleka nezohľadňujú náklady na výrobu.
Podľa prieskumu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov medzi jednotlivými výrobcami, nedošlo v žiadnej z prevádzok k obmedzeniam či prerušeniam výroby.
Pekárenské spoločnosti si nemôžu dovoliť, aby sa zopakoval chaos z apríla tohto roka.
Pekári tvrdia, že nemajú na výber. Ich biznis od začiatku budúceho roka opäť zasiahne skokové zvýšenie minimálnej mzdy.