Päť medailí - tri zlaté, dve strieborné, plus najlepšie červené víno výstavy. A k tomu cena za najúspešnejšiu kolekciu prestížnej vinárskej súťaže.
Kto robí najlepšie biele, ružové a červené? Kto je najlepší vinár v Modre. Zoznam šampiónov vás možno prekvapí.
Muž, oslavujúci 70 rokov plodného života, jemne prepisuje bibliu a vraví, že na počiatku boli svetlo, žiara, teplo, ktoré ľuďom prinieslo skrotenie ohňa.
Vinár a gastronóm Peter Matyšák sa narodil v roku 1952, keď fenomenálny Emil Zátopek vyhral na olympiáde v Helsinkách beh na 5 a 10 km plus maratón.
Archívna pivnica je nemým, no výrečným svedkom vinárskej doby. Ukrýva vinárov osud, príbeh vinohradov, kde sa vína narodili. Peter Matyšák jednu vybudoval.
Slovenské vína získavajú z roka na rok lepšie meno nie len doma na Slovensku, ale aj v zahraničí. Sú konkurencieschopné, no predovšetkým lahodné a kvalitné.
V koľkých rokoch sa splnia človeku sny? Vodný slalomár Michal Martikán získal zlatú olympijskú medailu v sedemnástich, vinár Peter Matyšák otvoril reštauráciu ako zrelý šesťdesiatnik.
Slovensko sa oblúkom vracia do nedávnej minulosti a nachádza vo vinohradoch svoju vinársku identitu. Jedným z mužov, ktorý vrhol na slovenské víno nový pohľad, je Peter Matyšák.
Slovenská regionálna kuchyňa a miestne vína prežívajú renesanciu. Čaro zabudnutých chutí v novom šate, výlet do strateného sveta domácich pečených husí a kačíc, zabíjačkových špecialít zapíjaných mladým či, naopak, dokonale vyzretým vínom ponúka Rínek u Matyšáka.
Každý by rád videl do budúcna. Aj vinári. Veď nič nie je raz a navždy dané, ani svet vína. Vinár musí v predstihu čítať správanie ľudí, kam sa uberajú ich predstavy o krásnom víne.
Najlepším Vinárstvom roka sa vlani stal Peter Matyšák. V jeho prospech nehovorili len tituly šampiónov a zlaté medaily z Madridu, zo Štrasburgu, z Cannes či New Yorku.
Je veľmi ťažké rozhodnúť, ktoré je moje životné víno. Ak mám vybrať iba jedno, tak by to bol Silván zelený 2013, šampión zo Štarsburgu, povedal v online rozhovore pezinský vinár Peter Matyšák.
Víno a jedlo, kto z nich je dôležitejší? Peter Matyšák, úspešný vinár, nehľadá, kto hrá v tomto vzťahu prím. Od chvíle, čo začal vyrábať víno, chápal ho ako súčasť dobrého stolovania.
Roľník aj umelec, dráč aj rojko, pôžitkár aj masochista, alchymista aj účtovník, tým všetkým je a vždy bol vinár. Potvrdzuje to aj príbeh pezinského vinára Petra Matyšáka.