Prvý augustový piatok si pripomíname Medzinárodný deň piva.
Nové priestory, unikátny dizajn i vysoká kvalita piva. Krčmy u nás prechádzajú zmenami.
Ubehlo päťdesiat rokov odvtedy, čo z výrobnej linky na plnenie piva vyšlo prvé pivo v plechovke. Bolo to v pivovare Hurbanovo, v ktorom dodnes varia pivo značky Zlatý Bažant.
Pivu svitá na lepšie časy. Napriek tomu, že vlani pandémia čapovanému pivu zasadila ťažký úder, našli sa podniky, ktorým sa darilo.
Konečne sa oteplilo a nastal čas, kedy si môžeme aj vonku jedlo naozaj vychutnať. Napríklad s pohárom dobre vychladeného piva. To má v kuchyni všestranné využitie, hodí sa k mnohým jedlám.
Pivo patrí určite medzi najobľúbenejších „spoločníkov“ k jedlu, ale svoje miesto má rozhodne aj ako prísada do jedál - aj keď sa často podceňuje.
Koniec piva v plastových fľašiach. Plzeňský Prazdroj Slovensko sa rozhodol definitívne skončiť s PET fľašami - a to o rok skôr ako pôvodne v plánovali.
Čapované pivo bolo v minulom roku tak povediac pôžitkom.
V nekonečnom boji so slimákmi a slizniakmi sa záhradkári uchyľujú k rôznym metódam.
K letu neodmysliteľne patrí čapované pivo. I keď sú terasy reštaurácií otvorené vyše mesiaca pridávajú sa k ním postupne i interiéry.
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko bubliniek je vo vašom pive? Po otvorení terás bude do vychladenej dvanástky pozerať oveľa viac ľudí.
Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši eviduje v súvislosti s rozhodnutím krízového štábu o otvorení terás pohostinstiev a reštaurácií zvýšený dopyt po sudovom pive.
Najstaršiu veľkovýrobňu piva na svete možno objavili americkí a egyptskí vedci v známej archeologickej lokalite Abydos v Egypte.
Ešte horkejšie pivo by mohlo vzniknúť vďaka českým vedcom. Ako prví na svete upravili chmeľ pomocou technológie CRISPR, ktorá umožňuje presné zásahy do konkrétneho génu.
Holanďan René Kruijt, generálny riaditeľ Heinekenu Slovensko, vraví, že po dvoch vlnách pandémie koronavírusu čelia krajina i on sám najväčšej životnej výzve.
Aj pivo sa vie pokaziť. Podnikom tak nezostalo nič iné len pivo po dátume spotreby tak povediac „vyliať“.
Aj preto sa zaväzuje využívať výlučne obnoviteľnú energiu, redukovať produkciu plastov a ešte viac šetriť vodu.
Rozhovor s Jánom Tribulíkom, zakladateľom minipivovaru Richtár Jakub v Bratislave.
Krátke obdobie konjunktúry vo výrobe a spotrebe piva na Slovensku sa skončilo.
Na prvý augustový piatok pripadá Medzinárodný deň piva. Tento rok môžu mať však oslavy dňa piva omnoho väčší význam.