Semienka sa stali doslova hitom moderného kulinárstva a výživy. Kuchári oceňujú aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt v jedle.
Karfiol patrí do rastlinnej rodiny brokolice a ružičkového kelu. Jeho jemná aróma je symbolom detstva. Karfiol poznáme raný, letný i neskorý.
Kaleráb je veľmi obľúbenou zeleninou, ktorú konzumujeme prakticky po celý rok. Cenovo dostupná potravina poskytuje oveľa viac vitamínov a minerálov, ako tušíme.
Ľadový šalát má dlhšiu trvanlivosť, menšiu náchylnosť k vädnutiu a výbornú chuť. Vzhľadom sa podobá hlávkovému šalátu, ale listy sú tuhšie a hlávky pevnejšie.
Lúpanie výhonkov špargle závisí od toho, o aký druh ide. Pri zelenej a fialovej špargli šúpeme iba dolnú tretinu výhonkov. Pritom tenkú šupku lúpať ani nemusíme.
Zázvor obyčajný je obľúbenou koreninou – je to pol druha metra vysoká rastlina so žltými kvetmi, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité odnože.
Cesnak sa údajne podával už robotníkom v starom Egypte pri stavbe pyramíd. V antických ríšach mal významnú medicínsku pozíciu ako liek pri celom rade chorôb.
Topinambur je netradičná zelenina odolná voči mrazu, ktorú možno zberať na jeseň, počas zimy aj na jar.
Rýchly recept, ktorý vás prekvapí chuťou. A nemá ani veľa kalórií - porcia cuketovej polievky so syrom gorgonzola - 400 kcal.
"Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť," hovorí Milan Kovalčík, spolumajiteľ a šéfkuchár reštaurácie.
Cibuľa nemusí byť v pokrmoch len radovou surovinou – napríklad vo francúzskej kuchyni sa teší veľkej obľube.
Paštrnák dosť často ľudia zamieňajú za petržlen. Ale rozdiely sú najmä v chuti, paštrnák je sladší a pripomína skôr mrkvu; navyše rastie dobre aj vo vyšších polohách.
Vôňa pečených gaštanov väčšinou pripomenie vianočné sviatky, pochúťky z jedlých gaštanov si však môžeme dopriať po celý rok.
Pripravte si hubovú polievku trocha inak - s vyšším podielom bielkovín. Ako na to? Prinášame recept.
Karfiol patrí na slovenský stôl. Je obľúbený nielen u dospelých, ale získal si veľkú popularitu aj u detí. A prospieva zdraviu.
Čierny koreň možno konzumovať v surovom stave, ale častejšie je jeho tepelné spracovanie.
Kto by nemal rád leto? Ako kuchár profesionál sa však vždy viac teším na jeseň, tvrdí šéfkuchár Jozef Riska, šéfkuchár Savoy Restaurant.
Jesenné večery sú ako stvorené na experimenty! Exotické chute vás navyše zahrejú, prinášame recept.
Uhorky poznáme väčšinou zo šalátu, no môžme z nich pripraviť aj chutné studené polievky.
Zelená špargľa je lahodná a obsahuje málo kalórií. Pripravte si z nej polievku, pridajte špenát aj bazalku.