Svojou chuťou, vôňou, vzhľadom a zložením surovín by mala polievka harmonicky dopĺňať ostatné jedlá, podporovať chuť do jedla a prípadne i trávenie.
Ak chceme dosiahnuť, aby bola polievka dokonale číra, stačí, keď dáme na hrniec cedidlo, vložíme doň plátno a polievku precedíme.
O vývare sa hovorí, že je nevyhnutným fundamentom dobrej kuchyne. A napríklad Francúzi označujú vývar slovami „le fond“ – teda základ.
Vianoce sa nesú v znamení tradičnej zelenej farby. Čo tak začleniť ju aj do jedálnička? Zdravo a chutne.
Najčastejšie sa v slovenskej kuchyni varí polievka z rýb sladkovodných, a to najmä v období Vianoc.
Obdobie nádchy je v plnom prúde. Ak sa už ozýva, pomôžte telu s ňou bojovať.
Tekvice hokkaido v obchode neprehliadnete. Lákajú výraznou oranžovou farbou. A nesklame ani ich chuť.
Pomarančovej koži môže byť vďaka úprave stravy rýchly koniec. Ktoré potraviny je potrebné vynechať z jedálneho lístka?
Brokolica dokáže chuťou prekvapiť. Pripravte si z nej krémovú polievku, dochuťte ju sezamovými semiačkami.
Aj polievka môže byť účinným "liekom" pri prechladnutí. Zložky týchto totiž robia s telom divy, pomáhajú k rýchlemu zotaveniu.
Prídete domov z práce, premrznutá po ceste z autobusovej zastávky. A núka sa otázka, čo na večeru.
Hoci do príprav vianočného menu zostáva ešte času dosť, príprava toho tohtoročného sa môže niesť aj v znamení zmeny.
Ak milujete krémové polievky, môžete skúsiť príjemnú zmenu. Kalerábovú polievku so žeruchou, muškátových orechom a badiánom.
Mrkvová polievka so zázvorom vás osloví. Stačí, ak si ju pripravíte raz.
Rôzne odrody tekvíc nás inšpirujú k tvorbe stále nových jedál od chuťoviek až k dezertom.
O priazeň poroty a návštevníkov sa bude uchádzať 44 polievkových tímov. Zámerom festivalu je prehĺbiť vzájomnú toleranciu, rešpekt a úctu k inakostiam.
Rúra v lete ostáva väčšinou studená a nedotknutá, pretože vyhráva skôr chuť na čerstvý šalát ako na teplé jedlo.
Rýchle životné tempo nemusíte byť jedinou motiváciou na to, ako sa v kuchyni zvŕtať šikovne a rýchlo.
Aj pri takom jednoduchom jedle ako je polievka sa oplatí hrať s detailmi, vzhľadom aj so servírovaním.
Ponúkame zopár rád, aby bolo toto "obyčajné" jedlo vždy gurmánskym zážitkom.