Známa zelenina mierneho pásma je v kuchyni neodmysliteľná. Okrem toho, že skvelo dochucuje jedlá, je aj veľmi zdravá.
Hlavnou príčinou rýchlejšieho starnutia organizmu je chronický zápal. Objavuje sa v našom tele často bez toho, aby sme si to vôbec všimli.
Rovnako ako si leto nevieme predstaviť bez ľahkých šalátikov či grilovaných jedál, k zime patria polievky.
Kel patrí medzi kapustoviny, u nás sa však využíva menej a je menej obľúbený ako napríklad klasická červená a biela kapusta. Má dekoratívnejšie listy ako spomínané dva druhy kapusty a jeho použitie v kuchyni je naozaj všestranné.
Ak sa niekde stretnete s týmto záhadne znejúcim slovíčkom, vedzte že nejde o nič komplikované ani tajuplné. Stručne - ide o blanšírované a nakrájané paradajky.
Žerucha je jednoročná rastlinka s drobnými bielymi kvietkami, ktorá dorastá do výšky necelého pol metra a mnoho ľudí si ju spája s Veľkou nocou.
Pór patrí do čeľade ľaliovitých, tak ako napríklad cesnak a šalotka. Má jemnejšiu a sladšiu chuť.
Mrkva má v kuchyni široké využitie. Do šalátov, polievok, či k mäsu. Dusená má neodolateľnú chuť.
Papriky vynikajú svojou rozmanitosťou, ale aj mnohými spôsobmi kulinárskeho využitia.
Na kukurici si môžme zdravo pochutnať v ktoromkoľvek ročnom období, nielen v čase jej zberu.
“Tony” sladkostí, vyprážané jedlá, alkohol a chabý pitný režim. Ak ste aj vy trávili ostatné dni konzumáciou týchto nezdravých jedál, zbystrite pozornosť.
Prešporskí kuchári boli okrem iného majstri vo varení polievok. Nejedna reštaurácia či kaviareň mali svoju vlastnú receptúru.
S bryndzou sa dajú tvoriť originálne raňajky, chuťovky, polievky, hlavné jedlá i delikatesy zážitkovej gastronómie.
Kedysi sa konzumovali sýte, husté a výživné polievky, ktoré často tvorili jediné teplé jedlo dňa.
Branislav Križan, šéfkuchár v reštaurácii hotela Matyšák: Polievky sú na Slovensku veľmi obľúbené a sám ich veľmi rád jem aj pripravujem.
Takmer každá národná kuchyňa má svoju typickú polievku, ktorú ponúka ako prípravu na hlavný chod.