Od začiatku roka vzrástli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 19,3 percenta.
Prioritou EÚ sú podľa MPRV ochrana biodiverzity, ekologické postupy a dobré životné podmienky hospodárskych zvierat.
Relax, trávnik, bazén, hojdačky, grilovací kút zvíťazili nad úžitkovými pestovateľskými záhradami, hovorí Emil Macho.
Výroba hnojív klesla kvôli nedostatku niektorých chemikálií, ich ceny výrazne stúpli.
Oživí upadajúce odvetvie nová generácia hospodárov na pôde, ktorá vyrastá na inom vidieku ako predkovia? Odpovedá rektorka SPU v Nitre Klaudia Halászová.
Od začiatku roka vzrástli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 9,1 percenta.
Od roku 1989 sa znížila rozloha slovenských vinohradov z 35-tisíc na necelých 8-tisíc hektárov.
Poľnohospodári a potravinári žiadajú od obchodu viac ústretovosti voči domácej produkcii.
Čo chcú slovenskí producenti a nielen ovocia, ale aj zeleniny či hrozna?
JOZEF SEDLÁK: Zvykli sme si, že chlieb je samozrejmosťou. Nikdy nebol, človek si ho musel zaslúžiť, poctivo odpracovať. Slovensko má síce pšenice dosť, ale predsa bude mať drahší chlieb.
Na konci tmavého tunela bliká svetielko, ktoré vyžarujú najlepšie poľnohospodárske podniky Slovenska.
Úroda repky je takmer rovnaká ako v predošlom roku.
Celý chotár s výmerou 1 241 hektárov leží v Národnom parku Nízke Tatry.
Saldo zahraničného obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až máji 2021 bolo pasívne v sume – 659,2 milióna eur.
Keď sa pred desaťtisíc rokmi v dobe bronzovej z lovcov a zberačov semien stali roľníci, zmenili život na celej planéte. Rovnako ako ho dnes zmenili technológie.
JOZEF SEDLÁK: Tradiční zeleninári na Slovensku vymierajú. Čochvíľa budú vzácni ako šafran. Kto sa ulakomí na túto vzácnu rastlinu v prírode, zaplatí pokutu desať eur.
JOZEF SEDLÁK: Potravinová bezpečnosť súvisí nepochybne s potravinovou sebestačnosťou. Tá slovenská klesla na minimum, hoci krajina je stále schopná dopestovať si dostatok obilia, ktoré je základom potravinových istôt.
Zdĺhavý schvaľovací proces brzdí podľa SaS agrosektor v konkurencii s inými členskými krajinami EÚ.
Daždivé počasie z predchádzajúcich dní na jednej strane pomáha plodinám ako kukurica či cukrová repa. Zároveň ale spomaľuje žatvu a znižuje kvalitu skoseného obilia.
JOZEF SEDLÁK: Slovensko, ktoré si tak ako západné krajiny roky budovalo sebestačnosť vo výrobe potravín, o ňu prišlo. Kto vyrába vlastné potraviny, vie o ich výrobe všetko.