Rozsiahla štúdia vydala varovanie, chemické potraviny treba radikálne obmedziť.
Máme regióny, kde nie je žiadna charita, ktorá by dokázala prijať množstvo potravín, ktoré sme schopní darovať, hovorí Martin Krajčovič, predseda SAMO.
Potravinári upozorňujú, že zatiaľčo Európska komisia považuje potravinársky sektor za kritickú infraštruktúru, naši politici mu venujú minimálny záujem.
JOZEF SEDLÁK: Týždeň pred veľkonočnými sviatkami mäsiari oznámili, že dôjde k zdraženiu bravčoviny, medzitým vyleteli do kedysi nepredstaviteľných výšok ceny zemiakov.
SILVIA RUPPELDTOVÁ: Minimálny dátum trvanlivosti je niečo ako náplasť na svedomie. Dáva konzumentovi oprávnenie jedlo zahodiť, hoci mnohí ľudia hladujú.
Na stole je návrh, ktorý by mohol zatočiť so zbytočným vyhadzovaním nepokazených potravín.
JOZEF SEDLÁK: Prečo sme nechali rozpadnúť potravinársky priemysel? Prečo slovenské podniky spracúvajúce mäso a celé stravovanie stoja prevažne na dovážanom mäse?
MARiÁN REPA: Marketingový fond na podporu domácich potravín je dobrý nápad. Ide však o to, aby najväčší osoh z neho nemali reklamné agentúry a ľudia blízki SNS.
Obchodné reťazce deklarujú záujem o lokálne potraviny, ale zároveň sa snažia o vyššiu efektívnosť a nižšie náklady. Jednou z ciest je efektívnejšia logistika.