JOZEF SEDLÁK: Pol roka po voľbách dochádza poľnohospodárom trpezlivosť s výkonom, ktorý predvádza súčasná exekutíva.
IVAN HOFFMAN: Globalizácia, ktorá nám bola predstavovaná ako synonymum pokroku a prosperity, degenerovala na brzdu pokroku.
JOZEF SEDLÁK: Kedysi až približne štvrtinu bravčoviny vyprodukovali rodiny družstevníkov v domácich chovoch. Táto produkcia je dávno minulosťou. Na vidieku sa už takmer nič nechová.
Odkedy je Slovensko osídlené, živili sa ľudia potravinami, ktoré si dorobili na jeho území. Od roku 2000 však dramaticky klesá schopnosť krajiny vyrobiť si dostatok vlastných potravín.
Len necelé dve pätiny. Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov dosiahol v tomto roku úroveň 39,9 %.
Nie vždy platí, že tráva je u suseda zelenšia. Veď čo je lepšie ako čerešne z trhu, májová bryndza či naše vína? Tie produkcia z cudziny len tak nenahradí.
Na Slovensko v roku 2018 vozilo potraviny 700 kamiónov počas každého pracovného dňa. V súčasnosti to už je 823 kamiónov.
JOZEF SEDLÁK: Sucho v plnej nahote odhaľuje hriechy posledných troch desaťročí. Pred rokom 1989 sa investovalo šesť miliárd korún do vybudovania závlah, zostala z nich šestina.
Koronakríza je šanca. Otvára oči. Každý štát teraz potrebuje zmenu, aj Slovensko. Poľnohospodári sa rozhodli do krajiny vrátiť stromy. Kam? No predsa na polia.
Slovensko má dve možnosti - alebo sa zrúti do pekla potravinovej závislosti, alebo prejde očistcom a vykúpi si poctivým podnikaním potravinovú sebestačnosť.
JOZEF SEDLÁK: Chceme slovenské potraviny, ale nebezpečne sme sa vzdialili od ich poctivej výroby. Je najvyšší čas to zmeniť. Ale nie lacnými politickými výzvam.
Ako katastrofálne označil český premiér Andrej Babiš (ÁNO) údaje o potravinovej a poľnohospodárskej sebestačnosti Českej republiky.
Saldo zahraničného obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo v roku 2018 pasívne, v hodnote 1,648 miliardy eur.
JOZEF SEDLÁK: Ktovie, čo by povedali naši starí rodičia na to, že sme odkázaní na dovoz bravčoviny, že si nevieme doma dopestovať dosť ovocia a zeleniny.
Farmári pochopili, že deti a mládež, ich vnímanie sveta potravín, rozhodnú o budúcnosti potravinového hospodárstva Slovenska.
Kým potravinové škandály dávajú facku čerstvosti, zároveň je to aj príležitosť na vznik nového trhu čerstvých potravín.
Slovensko čelí zásadným zmenám klímy a musí na ne reagovať, inak jeho poľnohospodárstvo neprežije.
JOZEF SEDLÁK: Slovensko zbiera trpké plody potravinovej nedostatočnosti. Jeme čoraz viac cudzích potravín, aj tých, ktoré sme si vedeli a vieme vyrobiť.
Slovenské poľnohospodárstvo stále čaká na oživenie, ale zatiaľ je realitou prešľapovanie na mieste a nie zvyšovanie miery sebestačnosti.