Zborná čaká na triumf už od októbra minulého roku, keď nevyhrala v siedmich stretnutiach po sebe.
Najmä študenti posledného ročníka stredných škôl žijú v týchto dňoch maturitnými skúškami.
Už dávno sa minuli časy, keď bola špargľa dostupná len pre majetnejších gurmánov. Dnes obohacuje jedálny lístok prakticky komukoľvek.
Ak chceme pripraviť jemnú omáčku, pomôžeme si žĺtkom, po pridaní ktorého sa už omáčka nesmie variť.
Za kulinársky najcennejšiu delikatesu sa pri morke považujú prsia. Bola vyšľachtená „prsnatá“ morka, ktorej prsný sval tvorí až tretinu celkovej hmotnosti.
Aj pri morčacom mäse treba dodržať určité pravidlá prípravy, aby sme zachovali jeho chuť a jemnosť.
Morčacie mäso, osobitne biele, je veľmi jemné, málo mastné a možno z neho pripraviť celý rad jedál.
Pri príprave oškvarkov slaninu nakrájame na kocky, ktorých veľkosť záleží na tom, aké chrumkavé oškvarky chceme získať.
Pri domácej zabíjačke je dobré, keď sa nespoliehame na priemyselne vyrábanú zabíjačkovú zmes, ale korenia si namiešame sami.
Azda najžiadanejšie práve v deň domácej zabíjačky sú obary napríklad s chrenom či obarová polievka. Ich príprava nie je náročná, ale má svoje pravidlá.
Čokoláda s ovocím je dokonalým dezertom, ktorým môžeme potešiť našich milovaných...
Horúca čokoláda je ideálnym sprievodcom do sychravých dní. Rýchlym variantom je uvariť si ju z instantného polotovaru, ale nič nenahradí pravý horúci nápoj.
Ideálnym doplnkom mäsových polievok sú mäsové knedličky, veľmi populárne sú knedličky pečeňové.
Aj pri sladkých knedličkách sa osvedčil ich okrúhly tvar. Dobre sa plnia a rýchlo varia.
Zemiakové knedle sú vynikajúcou prílohou, ktorá si zaslúži pozornosť slovenských kulinárov, hoci dominujú najmä v českej kuchyni.
Svojou chuťou, vôňou, vzhľadom a zložením surovín by mala polievka harmonicky dopĺňať ostatné jedlá, podporovať chuť do jedla a prípadne i trávenie.
Ak chceme dosiahnuť, aby bola polievka dokonale číra, stačí, keď dáme na hrniec cedidlo, vložíme doň plátno a polievku precedíme.
O vývare sa hovorí, že je nevyhnutným fundamentom dobrej kuchyne. A napríklad Francúzi označujú vývar slovami „le fond“ – teda základ.
Mak aj vďaka svojím nesporným pozitívnym zdravotným účinkom, a najmä vďaka chuťovým vlastnostiam je tradičnou súčasťou našej sladkej kuchyne.
Pri varení omáčok platí viacero pravidiel. Ak ich dodržíte, chutný výsledok je zaručený.