Pri príprave oškvarkov slaninu nakrájame na kocky, ktorých veľkosť záleží na tom, aké chrumkavé oškvarky chceme získať.
Pri domácej zabíjačke je dobré, keď sa nespoliehame na priemyselne vyrábanú zabíjačkovú zmes, ale korenia si namiešame sami.
Azda najžiadanejšie práve v deň domácej zabíjačky sú obary napríklad s chrenom či obarová polievka. Ich príprava nie je náročná, ale má svoje pravidlá.
Čokoláda s ovocím je dokonalým dezertom, ktorým môžeme potešiť našich milovaných...
Horúca čokoláda je ideálnym sprievodcom do sychravých dní. Rýchlym variantom je uvariť si ju z instantného polotovaru, ale nič nenahradí pravý horúci nápoj.
Ideálnym doplnkom mäsových polievok sú mäsové knedličky, veľmi populárne sú knedličky pečeňové.
Aj pri sladkých knedličkách sa osvedčil ich okrúhly tvar. Dobre sa plnia a rýchlo varia.
Zemiakové knedle sú vynikajúcou prílohou, ktorá si zaslúži pozornosť slovenských kulinárov, hoci dominujú najmä v českej kuchyni.
Svojou chuťou, vôňou, vzhľadom a zložením surovín by mala polievka harmonicky dopĺňať ostatné jedlá, podporovať chuť do jedla a prípadne i trávenie.
Ak chceme dosiahnuť, aby bola polievka dokonale číra, stačí, keď dáme na hrniec cedidlo, vložíme doň plátno a polievku precedíme.
O vývare sa hovorí, že je nevyhnutným fundamentom dobrej kuchyne. A napríklad Francúzi označujú vývar slovami „le fond“ – teda základ.
Mak aj vďaka svojím nesporným pozitívnym zdravotným účinkom, a najmä vďaka chuťovým vlastnostiam je tradičnou súčasťou našej sladkej kuchyne.
Pri varení omáčok platí viacero pravidiel. Ak ich dodržíte, chutný výsledok je zaručený.
Keď zvolíme ako prílohu k hlavnému chodu uvarené cestoviny, možno ich dochucovať korením, bylinkami, syrom či zeleninou tak, aby výsledná chuť ladila s jedlom.
Slovenská herečka Zuzana Vačková sa Plesu v opere zúčastnila najmä pre jeho dobročinný rozmer, no užila si aj zábavu.
Český režisér Zdeněk Troška sa na všetky svoje filmy do detailu pripravuje.
Pri príprave tradičných receptov treba použiť aj poriadnu dávku fantázie, nadšenia a odvahy.
Linecké cesto je jednou z tradičných vianočných surovín, má síce svoj pôvod v Rakúsku, ale sladké pečivo plnené marmeládou je aj symbolom slovenských Vianoc.
Aj vy máte dojem, že Vianoce si takmer nik z nás nevie predstaviť bez vianočného stromčeka? O to prekvapujúcejšie sú výsledky ankety.
Hoci talianska kuchyňa má predsa len ešte v slovenských končinách svoje limity, paradajkovú omáčku už pripravovala nejedna gazdiná.