V obchodoch býva kuskus, ktorý sa vyrába zo zŕn bielej pšenice zbavenej obalových vrstiev, preto prichádza o množstvo cennej vlákniny, vitamínov a minerálov.
Ktorý školák by pohrdol desiatou, ktorá bola u nás donedávna neznáma – mafinmi?
Losos je dravá ryba, má typicky jemne oranžový až ružový odtieň mäsa, ktorý získava požieraním kôrovcov.
V prímorských krajinách je takmer samozrejmé, že plody mora sú zdravou, chutnou a obľúbenou súčasťou kuchyne.
V rôznych končinách sveta radi pripravujú jedlo z jedného hrnca. Stačí niečo pridať, niečo ubrať a už to ináč rozvoniava.
Boli aj časy, v ktorých sme si vyrazili do prírody, a tam na nás čakala len pečená klobása, rožok so salámou alebo instantná polievka.
Na rozdiel od českej a maďarskej kuchyne sú gurmánske špeciality našich severných susedov pre nás menej známe. Preto trochu nahliadneme pod poľskú pokrievku.
Jeden z pokladov našich záhrad, ktorý sa dokáže bohato uplatniť v kuchyni celoročne, je uhorka.
Naše staré mamy boli výnimočnými kuchárkami – a prejavilo sa to aj v takej zdanlivo banálnej záležitosti, akou bolo varenie omáčok.
Hydina, ryby, králik... aj mäsožravci si v horúcom lete môžu prísť na svoje.
Ľahké rybacie či hydinové mäso sa dá rýchlo upiecť, grilovať aj dusiť.
K chutným surovinám, ktoré vo vidieckych domácnostiach často bývali na tanieri ako skromnejšia alternatíva mäsa, patrili práve hydinové vnútornosti.
Šaláty sú chutné, zdravé a najmä nie dlho pripravované letné jedlá.
Pri príprave letných šalátov sa netreba báť mliečnych zálievok, ktoré sú vytvorené z jogurtu, zo smotany či z creme fraîche...
V siedmom nebi sa môže cítiť každý, kto ochutná ovocné letné koláče. Stačí vyváženosť chutí, poctivosť surovín a štipka fantázie.
Na prírodných lúkach a v domácich záhradách začína dozrievať letné ovocie a zo slovenských kuchýň sa začína šíriť omamná vôňa šťavnatých ovocných koláčov.
Pivný syr si môžte pripraviť aj doma. Pri ochutnávaní dodržiavajte zlaté pravidlo, že všetko s mierou.
Štruktúra a chuť bravčového bôčika ho celkom jednoznačne priraďujú k jedlám, ktoré patria k dobre vychladenému pivu v horúcich letných dňoch.
Ryba - kráľovná sladkých vôd si zaslúži aj titul kráľovná stola. Je zdravá, ľahko sa trávi a v porovnaní so "slanou" sestrou obsahuje menej škodlivín.
Čerstvá či mrazená ryba, každá sa dá pripraviť na desiatky chutných spôsobov.