Rozmarín je jednou z byliniek, ktorú väčšina ľudí používa kvôli špecifickej aróme predovšetkým ako korenie. Jeho využitie je však v skutočnosti oveľa pestrejšie.
Bežne ho má doma každá gazdinka, ale často len do počtu. Jeho využitie je v slovenských domácnostiach nízke, ale pritom obyčajný klinček má neobyčajné účinky.
Nikto nechce skončiť s diagnózou rakoviny, na druhej strane sa málo zaujímame o to, čo nás môže pred ňou ochrániť. Veľmi dôležité pritom je, čo jedávame.
Kurkuma sa v posledných rokoch dostáva do popredia v prúde zdravého stravovania. Určite jej netreba uprieť mnoho pozitívnych účinkov na telo, ale každá minca má dve strany.
Je známe z chuti pelendrekov. Má špecifickú chuť, ktorú niektorí milujú a iní nenávidia. Účinky sladkého drievka však prinášajú osoh každému organizmu.
Bežne poznáme šafran ako vzácne korenie, ktoré dodáva jedlu unikátnu exotickú chuť aj farbu. Prospieva však aj pleti a preto sa stáva bylinkou, na ktorú ženy nedajú dopustiť.
Účinná látka nazývaná kurkumín má antioxidačné a antibakteriálne účinky, ale je aj stredobodom výskumu vďaka protizápalovej aktivite. Nachádza sa v kurkume.
Avokádo, plod hruškovca amerického, poteší svojimi účinkami telo, ale aj myseľ. Toto sú hlavné benefity tohto chutného ovocia.