„Už aj Česko, kam Slovensko tradične zeleninu vyvážalo, nás predbehlo v jej produkcii,“ priznáva smutný fakt šéf zeleninárskeho zväzu Šumichrast.
Ako spracovať veľkú úrodu háklivých plodov tak, aby bez ujmy vydržala celú zimu?
Škrelo by vás, ak by vyšli navnivoč rajčiny, ktoré sú ešte zelené a nestíhajú sčervenieť prirodzenou cestou? Pomôcť im môžete viacerými spôsobmi.
Počas horúčav mnohým ľuďom príliš nechutí jesť. A to aj preto, že na spracovanie jedla musí organizmus vyvinúť dodatočnú energiu, čo je v horúcom počasí záťaž navyše.
Prírodné zákonitosti v záhrade nepustia. Ak vám zasadená rastlina chradne či dokonca zachádza, problém môže byť v nesprávnom pestovateľskom postupe.
Nová záhradkárska sezóna je tu. Predpestovanie zeleniny na podobločnici má niekoľko výhod a už s ním bez váhania môžete začať.
Máte málo priestoru a najmä záhradkárskych skúseností? Aj úplný začiatočník si dokáže na balkóne alebo terase dopestovať vlastnú úrodu, keď sa spoľahne na tutovky. Zopár vám ich ponúkame.
Nie je rajčina ako rajčina. Jej vlastnosti určuje odroda, spôsob pestovania.
Pripravte si lahodný recept - Zapečené rajčiny s cuketou a ovčím syrom.
Sezóna rajčín vrcholí. Využite ich pestré a chutné plody naplno.
Rajčiny už nie sú sezónnou, ale celoročnou zeleninou. Pravda, väčšina predávaných červených plodov pochádza zo zahraničia. Situácia sa však pozvoľna mení v prospech slovenských dodávateľov.