Správna príprava však negatívne účinky výrazne eliminuje. Takto ju treba servírovať.
Hovorí sa, že najviac vitamínov získate zo surovej zeleniny, no existujú výnimky.
Je toho veľa, čo treba do zimy spraviť. Skontrolujte, či už máte tieto úlohy hotové.
V dobrých podmienkach vydrží desaťročia, zberá sa začiatkom leta. Pre naše zdravie je veľmi užitočná.
Darí sa jej v miernom pásme a v dobre vyhnojenej pôde. Zberáme ju na jar a začiatkom leta, dodá nám veľkú dávku živín.
Sezóna rebarbory sa začína v apríli a trvá do polovice júna.
Rebarboru považujú mnohí za ovocie, ale to je chyba. Hoci rebarboru poznáme a jeme takmer výlučne pripravenú na sladko, z botanického hľadiska nie je ovocím, ale zeleninou.
Rebarboru treba vždy pred prípravou ošúpať, pretože v šupe sa nachádza veľké množstvo kyseliny šťaveľovej. Tá je vo väčších množstvách pre organizmus škodlivá.
Vyzerá ako veľký lopúch, ale nie je. Na jednom mieste bez presádzania rastie 15 až 20 rokov.
Rebarboru poznáme ako ovocie v sladkých jedlách, kde hrá hlavnú alebo vedľajšiu rolu. A pritom je to vlastne zelenina!
Dnes nie je problém zohnať akúkoľvek zeleninu či ovocie počas celého roka. Ale žiadne nechutia a nevoňajú tak ako čerstvé, vypestované v ich prirodzenej sezóne.
Rebarbora sa pestuje po celý rok v rôznych častiach sveta a je dostupná v akejkoľvek sezóne. V mnohých krajinách sa považuje za zeleninu, ale klasifikuje sa ako ovocie.
Rebarbora je zdravá zelenina, ktorej karmínovočervené stonky listov môžme využiť sladkých, ale aj slaných receptoch.
Rebarboru najčastejšie konzumujeme upravenú na sladko, ale hodno ju skúsiť aj ako prílohu k mäsu alebo v šalátoch.
Rebarbora je bylina trvalka. Chuťou pripomína chuť kyslastých zelených jabĺk. Ľudia k nej zvyčajne pridávajú cukor, aby bola sladšia, a potom ju pečú alebo varia.
Kým sa na základe toho, že ju poznáme z koláčov a kompótov, domnievame, že ide predsa o ovocie, ona je pokojne zeleninou!
Jar vnáša do cukrárstva svieže farby a vône.
Rebarbora kučeravá je rastlina, ktorá sa u nás stala populárnou vďaka známemu rebarborovému koláču, ktorý sa pripravuje na jar.
Aj v našich končinách sa už opäť udomácňuje rebarbora. Jej benefity sú skvelé pre telo, ale uspokojí aj maškrtný jazýček.
Podľa zeleninového kalendára nastáva sezóna rebarbory. Ani vy ste ju ešte nikdy nejedli. Tak najvyšší čas skúsiť to!