Najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov, someliera a osobnosť gastronómie ocenil v nedeľu bedeker Gurmán na Slovensku, ktorý hodnotí reštaurácie Slovenska už 20 rokov. Po dvoch rokoch pandémie sa oceňovanie znovu konalo „naživo“v Bratislave.
Veľa reštaurácií opakované lockdowny neprežilo a tie čo zostali, majú veľké problémy, ale snažia sa aj tak fungovať najlepšie, ako sa dá.
Viac ako 40 % prevádzok aj po uvoľnení opatrení a otvorení muselo svoje prevádzky znova zatvoriť.
Nové pravidlá pre gastro prichádzajú od 19. januára.
Zhruba 30 percent ľudí navštívilo reštaurácie alebo pohostinstvá v čase, keď platil režim OTP.
Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od pondelka 3. januára už môžu byť reštaurácie otvorené v režime OP.
Do reštaurácií sa dostanú len očkované osoby a tie, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali.
Svoje rozhodnutie porušiť protipandemické opatrenia odôvodňujú zúfalstvom.
Ak to pôjde takýmto tempom ďalej, o rok na Dušičky budeme zapaľovať sviečku aj za naše prevádzky, tvrdia predstavitelia hotelov a reštaurácií.
Gastrozdruženia a ich dodávatelia z iniciatívy #stálemámechuť protestovali pred Úradom vlády. Vyzývajú politikov, aby urýchlene spustila efektívne opatrenia, ku ktorým sa bez komplikovaných podmienok prevádzkovatelia dostanú.
Augustová návštevnosť hotelov a penziónov na Slovensku dosiahla rekordný počet domácich hostí.
Ich zlú finančnú situáciu negatívne ovplyvňuje aj COVID automat.
Rok 2020 označili slovenské gastrofirmy ako boj o prežitie. Celkový prepad tržieb podľa kvalifikovaných odhadov dosiahol mínus 27 percent.
Nedá sa to overiť, ak si niektorí napríklad len podávajú telefón s COVID passom, tvrdí jedna prevádzka.
Nápad pomôcť však so sebou priniesol negatívne reakcie.
Situácia v cestovnom ruchu je naďalej kritická. Hrozba tretej vlny pandémie je viac ako aktuálna.
Podnikatelia plánujú dvíhať ceny.
Situácia v gastro sektore je naďalej kritická.
Gastro podnikom nielenže chýba personál po novom aj stravníci.
Pivu svitá na lepšie časy. Napriek tomu, že vlani pandémia čapovanému pivu zasadila ťažký úder, našli sa podniky, ktorým sa darilo.