Ľudia na strave šetria, mnohé podniky zaviedli donáškové služby.
Najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov, someliera a osobnosť gastronómie ocenil v nedeľu bedeker Gurmán na Slovensku, ktorý hodnotí reštaurácie Slovenska už 20 rokov. Po dvoch rokoch pandémie sa oceňovanie znovu konalo „naživo“v Bratislave.
Veľa reštaurácií opakované lockdowny neprežilo a tie čo zostali, majú veľké problémy, ale snažia sa aj tak fungovať najlepšie, ako sa dá.
Viac ako 40 % prevádzok aj po uvoľnení opatrení a otvorení muselo svoje prevádzky znova zatvoriť.
Nové pravidlá pre gastro prichádzajú od 19. januára.
Zhruba 30 percent ľudí navštívilo reštaurácie alebo pohostinstvá v čase, keď platil režim OTP.
Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od pondelka 3. januára už môžu byť reštaurácie otvorené v režime OP.
Do reštaurácií sa dostanú len očkované osoby a tie, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali.
Svoje rozhodnutie porušiť protipandemické opatrenia odôvodňujú zúfalstvom.
Ak to pôjde takýmto tempom ďalej, o rok na Dušičky budeme zapaľovať sviečku aj za naše prevádzky, tvrdia predstavitelia hotelov a reštaurácií.
Gastrozdruženia a ich dodávatelia z iniciatívy #stálemámechuť protestovali pred Úradom vlády. Vyzývajú politikov, aby urýchlene spustila efektívne opatrenia, ku ktorým sa bez komplikovaných podmienok prevádzkovatelia dostanú.
Augustová návštevnosť hotelov a penziónov na Slovensku dosiahla rekordný počet domácich hostí.
Ich zlú finančnú situáciu negatívne ovplyvňuje aj COVID automat.
Rok 2020 označili slovenské gastrofirmy ako boj o prežitie. Celkový prepad tržieb podľa kvalifikovaných odhadov dosiahol mínus 27 percent.
Nedá sa to overiť, ak si niektorí napríklad len podávajú telefón s COVID passom, tvrdí jedna prevádzka.
Nápad pomôcť však so sebou priniesol negatívne reakcie.
Situácia v cestovnom ruchu je naďalej kritická. Hrozba tretej vlny pandémie je viac ako aktuálna.
Podnikatelia plánujú dvíhať ceny.
Situácia v gastro sektore je naďalej kritická.
Gastro podnikom nielenže chýba personál po novom aj stravníci.