Celé nasledujúce leto budú platiť v Trnave gastroprevádzky za svoje exteriérové sedenia mestu poplatok vo výške jedno euro za mesiac.
Situácia v sektore gastro služieb (HoReCa) je čoraz kritickejšia.
Slabá a pomalá. Tak hodnotia podnikatelia doterajšiu pomoc zo strany štátu.
Statky – zmätky, tak akosi to vyzerá s takzvanou veľkou pomocou pre cestovný ruch.
Najviac však z vakcinácie budú profitovať práve tí, ktorým koronavírus najviac finančne ublížil - reštaurácie, cestovné kancelárie a hotely.
Podľa oblastných organizácií cestovného ruchu sú mnohé prevádzky na hranici existencie.
Reštaurácie fungujú ako tak - horšie sú na tom už len hotely či penzióny. Oproti minulému roku prišlo o prácu v cestovnom ruchu 30-tisíc ľudí, odhaduje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií (AHRS) Marek Harbuľák.
Reštaurácie očakávajú od novely Zákonníka práce ďalšie straty. Až 68 % z nich volá aj po obmedzení použitia príspevku na stravovanie len na gastro sektor, reštaurácie.
Do 12. januára prijal rezort dopravy cez portál Slovensko.sk približne 3 500 žiadostí o kompenzáciu výpadku príjmov v cestovnom ruchu pre pandémiu koronavírusu.
O aktuálnej situácii v gastrosektore a ako prežili slovenské pivovary rok 2020 sa denník Pravda rozprával s prezidentkou Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Janou Shepperd.
O aktuálnej situácií, ale aj problémoch v gastro sektore sa denník Pravda rozprával s Magdalénou Koreny, hovorkyňou iniciatívy Pomoc pre gastro.
Bratislavu toto opatrenie stálo približne 200-tisíc eur a je možné, že táto suma bude vyššia.
Platy od štátu, poukazy na večeru, desaťpercentná daň z pridanej hodnoty, dotácia na nájom bez podmienok, záruka na pôžičky od štátu i presné pravidlá.
Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.
O aktuálnom dianí v cestovnom ruchu a gastrosektore sa rozprával denník Pravda s generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marekom Harbuľákom.
Vyhláška je správna – hneď v úvode totiž stojí, že sa uzatvárajú všetky prevádzky verejného stravovania. Sporný bod venovaný rúškam upresňuje len pravidlá pre samotných zamestnancov.
Od piatka majú reštaurácie zatvoriť vonkajšie terasy a fungovať len cez rozvoz a okienko. Opatrenie bolo ohlásené len v stredu večer.
Od piatku prídu prvé zmeny – a to pre reštaurácie. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil vyhlášku, ktorá upravuje fungovanie prevádzok i hromadných podujatí.
Od piatku sa zatvárajú terasy, na svahy len s testom. No nie starším ako 72 hodín. Reštaurácie budú môcť fungovať len s rozvozom jedla.
MARIÁN REPA: Napriek zákazu sa viacero reštaurácií a fitnescentier v utorok rozhodlo otvoriť svoje prevádzky. Odpovedať na premiérov chaos vlastnou anarchiou však nie je vôbec šťastným riešením.