Reč je o víne a čase, keď sa rozhodujúco utvára jeho podoba. Vraví tak Miroslav Petrech, slovenský majster rizlingov. Víno sa rodí v lone prírody a jej živlov.
1. septembra 1959 prišiel na vinársko-ovocinársku školu v Modre vyhúknutý vysoký chalan z bošáckych kopaníc. Dnes Miroslav Petrech vyrába špičkové rízlingy.
Vo víne je pravda, a čoho iného, ak nie ľudského života. Miroslav Petrech (75) prežil s vínom celý život. Majstra rizlingov pozná celé Slovensko.
Slovensko sa oblúkom vracia do nedávnej minulosti a nachádza vo vinohradoch svoju vinársku identitu. Jedným z mužov, ktorý vrhol na slovenské víno nový pohľad, je Peter Matyšák.
Pod vrcholom pezinskej Starej hory veje ako na admirálskom krížniku fialová vlajka. Keď ju vietor rozvinie, odhalí nápis Víno a levanduľa.
Vinárstvo Jozefa Repu sa stáva známym. Rozhovor s mužom blížiacim sa k štyridsiatke pripomína zurčiacu rieku, ktorá vchádza do nížiny a nesie svoje vody k moru. Repa už vie, čo chce.
Čím viac úspechov žnú slovenské vína v zahraničí, tým nástojčivejšia je otázka, kto a čo stojí za ich úspechom. Nie sú to len vinári a vinohradníci. Za výnimočným vínom sa skrýva aj jeho rodisko - terroir.
Jedna z najsledovanejších domácich vinárskych súťaží Vínne trhy Pezinok ukázala, že prichádza čas jednoduchých, pitných, nie príliš alkoholických vín.