Ako sa vyhnúť ohrozeniu?
Salmonelóza patrí medzi najčastejšie ochorenia tráviaceho traktu.
Holuby na balkóne predstavujú hrozbu pre úžitkovú aj okrasnú zeleň a ich trus znehodnocuje prostredie. Navyše, môže ho kontaminovať choroboplodnými zárodkami.
Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom.
Dôvodom je možné spojenie s niekoľkými hlásenými prípadmi salmonely v iných krajinách.
Ak chcete takejto nákaze predísť, musíte si potraviny správne vybrať, správne ich spracovať a potom aj správne skladovať. Ako na to?
Vyššie teploty počas letnej sezóny znamenajú lepšie podmienky pre rozmnožovanie patogénnych mikroorganizmov vrátane salmonel.
Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, zvracanie či hnačky. Ako im predísť?
Letnou nástrahou, ktorá môže spôsobiť zdravotné komplikácie, je salmonelóza.
Zbavte sa rizika, že budete počas leta trpieť nevoľnosťou, vracaním, hnačkou a horúčkou. Ako na to?
Ochorenia na salmonelózu sa vyskytli v epidemiologickej súvislosti po konzumácii syra - ovčej hrudky.
Viete, ako počas horúcich dní skladovať majonézu či dresing? A čo pokrájanú zeleninu? Tu sú odporúčania:
Žltačku hlásili z okresov Rimavská Sobota a Lučenec, kde sa vyskytla aj meningoková meningitíta a salmonelózu identifikovali v okrese Veľký Krtíš.
Počas apríla a mája na Slovensku ochorelo 270 ľudí, pričom najväčší výskyt epidémií salmonelózy sa objavuje až v letných mesiacoch.
Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina.
Nakaziť sa mali v sobotu (16. 6.) na svadbe v ilavskej mestskej časti Klobušice.
Strava v lete má svoje osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta - najvyššie teploty vzduchu, relatívne nízka vlhkosť vzduchu a konzumácia rizikových potravín.
Jeden pacient zomrel, druhý je v kritickom stave. Závažné prípady ochorenia na salmonelózu zaznamenali v uplynulých dňoch v nemocnici v Spišskej Novej Vsi.
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) naďalej pokračuje v kontrole brazílskeho mäsa.
Na vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie, odobraných v zariadeniach spoločného stravovania, potvrdili úrady prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Minnesota.