Najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov, someliera a osobnosť gastronómie ocenil v nedeľu bedeker Gurmán na Slovensku, ktorý hodnotí reštaurácie Slovenska už 20 rokov. Po dvoch rokoch pandémie sa oceňovanie znovu konalo „naživo“v Bratislave.
Marseille sa ponoril do tmy. Žiari nad ním len hotel InterContinental Marseille Hotel-Dieu s reštauráciou ocenenou michelinovskou hviezdičkou. Hviezdou večera sú slovenské vína a jedlá.
V Paríži sa šéfkuchári púšťajú do zriaďovania zeleninárskych záhradiek na strechách domov. Z úľov stáčajú med a pre čerstvé vajíčka dokonca chovajú sliepky.
Pred dvadsiatimi rokmi sme nevedeli, čo robiť, keď nám hosť povedal, že má alergiu. Dostal artičok a nejaký šalát. Dnes nám to nerobí žiadne ťažkosti.
Kuchári vo Francúzsku rozhnevali ekológov požiadavkou, aby raz ročne smeli svojim zákazníkom podávať pečené strnádky, ktoré sú v krajine chráneným druhom.
Na šiestom ročníku kulinárskeho festivalu sa prezentuje 25 reštaurácií a 54 šéfkuchárov, medzi nimi aj traja michelinovskí kuchári.
Keď si nabudúce skúsite vyfotiť večeru v luxusnej francúzskej reštaurácii, nečudujte sa, ak na vás vybehne z kuchyne rozzúrený šéfkuchár.
Francúzske kultúrne pamiatky sa menia na gastronomické destinácie. Ako prvá ponúkla vysokokvalitnú kuchyňu parížska stanica Saint Lazare a neostane jediná.