Približne do polovice novembra dozrievajú jesenné hrušky. Oberáme ich asi týždeň až dva pred dosiahnutím plnej zrelosti. A čo s nimi potom?
Viete, že zlým skladovaním sa lieky v lete môžu pokaziť? Čo robiť, aby ste ich neznehodnotili?
Fľaše vína je optimálne skladovať v pivnici, kde je väčšinou stabilná teplota, ale nie je to nevyhnutné. Dlhé roky ho možno mať bez ujmy aj v bežnej izbe či komore.
Zvyknutí sme najmä na to, že v chladničke uchovávame niektoré z liekov alebo sirupov, ktoré sme dostali v lekárni.
Vedeli ste, že mnohé lieky môžu strácať účinnosť, ak sú vystavené letným teplotám? Hoci vás pravdepodobne neohrozia, môže vám takáto chyba predĺžiť liečbu.
Za posledné roky sa odevy stali výslovne konzumnou záležitosťou. Niektoré z nich si oblečieme na seba pár ráz a hneď vyrážame na nákupy nových kúskov.
Poznali a využívali ju už v starom Ríme, kde ju využívali aj ako jedlo, ale najmä ako liek.
V lete je dôležité, ako uchovávame a upravujeme pokrmy. Pri nesprávnom skladovaní hrozia riziká pre zdravie.
Ak nemáme podmienky na sušenie ani zmrazenie húb, treba skúsiť surové huby preložiť soľou.
Ako správne skladovať ovocie a zeleninu, aby sme predišli ich rýchlemu skazeniu - túto otázku si kladie väčšina gazdiniek.
Horúčavy môžu prispieť k vzniku nepríjemných ochorení zažívacieho traktu.
Uskladnenie byliniek môže byť jednoduché – napríklad nadrobno nasekanými bylinkami naplníme nádobky na ľad a zalejeme rozpusteným maslom.
Poznať značky a symboly uvedené na plastových obaloch a výrobkoch je pre spotrebiteľa dôležité.
Sezóna zberu ovocia a zeleniny je v plnom prúde. Najmä tie ovocné plody sa na nás doslova sypú.
Už roky sa píše o tom, že med by sme nemali dávať do príliš horúceho čaju. Je to naozaj tak?
Fazuľa si vyžaduje dlhý čas varenia, preto sa z praktického hľadiska oplatí uvariť viac. Spotrebuje sa rovnaké množstvo energie, ako by sme varili len 200 gramov.
Potraviny počas tepla rýchlejšie podliehajú skaze. Treba preto dbať na ich správne skladovanie, v opačnom prípade si možno privodiť i hnačkové stavy.
Po vychutnávaní veľkonočných dobrôt treba pamätať aj na správne balenie a skladovanie jedál, ktoré sa nezjedia naraz.
Z potuliek po lese si prinesiete plný košík húb a pri pohľade na ne vám srdce kričí od radosti. Doma ich však treba spracovať. Viete, ako na to?
Včelstvá nám ponúkajú med rôznych vôní, farieb a chutí.