Na väčšine stolov v slovenských domácnostiach sa počas nasledujúceho sviatočného víkendu bude nachádzať kapor.
Kapor do vane nepatrí. Vzdať sa však tradičného pokrmu nemusíte. Chladených aj mrazených rýb bude dosť.
Podľa odborníkov na výživu by sme mali jesť ryby 2x týždenne. Majú vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, ktoré chránia srdce a cievy, obsahujú vitamín D a vitamíny skupiny B.
Ryby sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov, zďaleka nie len ako vyprážané, pečené či grilované. Sú zdravé, ale dlhé desaťročia boli u nás len doménou Vianoc.
Hodovanie založené na konzumácii všakovakých mastných a sladkých dobrôt malo aj zdravú výnimku. Je ňou kapor. Doprajte si ho nielen na Vianoce.
Ryby bývali a ešte aj sú na našom stole zriedkavejšie ako iné mäso, pravda, s výnimkou štedrovečerného kapra.