Neponúkajte telu zbytočné kalórie! Tu sú tipy, ako ich príjem ešte o čosi znížiť.
Vášniví kávičkári sú kreatívni. Článok o tom, prečo ich najnovší tip, kávu soliť namiesto sladiť, dáva zmysel.
Výsledky štúdie japonských vedcov ukázali, že ľudia konzumujúci menej soli navštevujú toaletu zriedkavejšie.
V minulosti nebývalo ničím výnimočným stretnúť v našich končinách ľudí s veľkým hrvoľom na krku. Išlo o neprehliadnuteľnú strumu, ktorá bola spôsobená nedostatkom jódu.
Aj deti môžu mať problémy so štítnou žľazou. Spomalenie rastu, celková únava, zhoršenie prospechu v škole, zdanlivá lenivosť, môžu byť príznakom zníženej činnosti štítnej žľazy.
Za oblejšie boky, tukové zásoby na bruchu či plnšiu tvár môže aj zložka potravy, o ktorej by ste to nikdy neboli povedali.
Každá žena chce byť kráskou. Nezáleží to však iba od toho, ako sa nalíči a upraví, ale aj od toho, čo pustí do žalúdka.
Ak pravidelne jeme nesprávne potraviny, môžeme si nielen prihnať rôzne ochorenia, ale aj zle a staro vyzerať.
Nielen pokožka, ale aj vlasy potrebujú v lete špeciálnu starostlivosť.
Školské kuchárky musia menej soliť. Zo stolov v jedálňach pre školákov zmizli aj soľničky. Kontroly hygienikov totiž ukázali prekročenie odporúčanej dávky soli v jedlách.
Je fakt, že bez soli by človek zomrel. V trinástom storočí bolo "biele zlato" takou vzácnosťou, že sa používalo doslova ako platidlo. Dnes však draho platíme za to, že prijímame soli priveľa. Vlastným zdravím.
Soľ je síce dôležitou zložkou našej stravy, pretože obsahuje sodík a chlór, ktoré sú pre náš organizmus potrebné, ale všetkého veľa škodí a pre soľ to platí dvojnásobne.
Prešov sa opäť môže pýšiť historickou budovou Skladu soli v bývalom Solivare. Táto NKP zhorela v roku 1986, konečne sa ju podarilo obnoviť a sprístupniť.
Problémy s obličkami ohrozujú aj deti. Najčastejšími príčinami vzniku ťažkostí sú nadmerné solenie, nesprávny pitný režim, infekcie močových ciest, ale aj neuvážené užívanie liekov.
Popularita suši vzrástla už pred pár rokmi aj na Slovensku a toto japonské jedlo si stále drží popredné priečky v obľube najmä medzi mladšou generáciou.
V stravovacích zariadeniach sa po novom solí menej. Na novú chuť jedál si ľudia stále nezvykli.
Slovenský zväz pekárov zvýšil v roku 2015 využívanie tmavých múk, celozrnných výrobkov a znížil limit obsahu soli v chlebe a pečive.
MARTIN KRNO: Nie je soľ ako soľ. Kým pri tej kuchynskej sa v slovenských reštauráciách vôbec nešetrí, na úkor zdravia stravujúcich, čo sa týka tzv. technickej soli, s ňou sa šafári jedna radosť.
Bryndzové halušky slané iba spolovice alebo dochutené bylinkami. Reštaurácie by ich mali od decembra ponúkať len také. Od tohto termínu budú nielen kuchári, ale aj pekári povinní menej soliť.
Soľ je more, ktoré sa nemohlo vrátiť späť na nebo. V salinách pri slovinskom Sečovlje morská voda splýva s oblohou. Soľ z Jadranu tu ťažia stovky rokov.