Nadmerné solenie je nezdravé a vedie k zvýšenému riziku rôznych zdravotných ochorení.
Škodiť môžu aj minerálky.
Neodolateľná chuť na slané potraviny. A hoci sa vraví, že nadmerná konzumácia soli je nebezpečná pre ľudské zdravie, z času na čas si ju náš organizmus jednoducho vypýta.
Dosáľanie jedál pri stole skracuje dĺžku života o viac než dva roky u mužov a u žien o rok a pol, tvrdia britskí vedci.
Viete, kedy soliť mäso v polievke? Kedy pri pečení?
Na znižovanie tlaku existuje mnoho prírodných receptov aj liečiv. No ženy, ktoré trpia nízkym tlakom, často ťahajú za kratší koniec.
Soľ dodáva jedlám chuť a dovoľuje nám vychutnávať si úplne iné potešenie na jazyku, ako v prípade, že chýba. Na druhej strane treba so soľou narábať opatrne.
Viac soli, silnejší smäd. Vedci však tvrdia niečo iné. Slané potraviny ovplyvňujú podľa nich viac pocit hladu a priberanie na váhe.
Soľ dodáva jedlám chuť, vytiahne z nich rôznorodé tóny, ktoré poláskajú chuťové poháriky. Jej nadmerná konzumácia však môže spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií.
Aby bolo mäso také, ako má byť, pred prípravou ho nikdy nenamáčame vo vode (zbytočne by sa vylúhovalo), ale iba utrieme vlhkou utierkou alebo krátko opláchneme.
Jedným z produktov domácej zabíjačky tradične bývalo kvalitné domáce údené mäso, ktorého prvým predpokladom dodnes je správne naloženie v soľnom roztoku - nasolenie.
Ak nemáme podmienky na sušenie ani zmrazenie húb, treba skúsiť surové huby preložiť soľou.
Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva nesprávny životný štýl spôsobuje až 60 % ochorení v dospelosti. Potreba správnej výživy je pritom u seniorov odlišná.
Zanedbaná strava sa podpisuje až pod dvadsať percent úmrtí na celom svete. Vedci tvrdia, že konzumácia zdraviu škodlivých jedál je horšia, než samotné fajčenie.
Údenie je tradičná konzervačné metóda, pri ktorej sa mäso upravuje za pomoci dymu. Základom kvalitnej údeniny je vhodne vybrané mäso, ktoré sa pred údením nasolí.
Intímny život nemožno oddeliť od fyzickej kondície, kvality vzťahu, ani od stravovacích návykov. Libido nie je len záležitosťou príťažlivosti medzi mužom a ženou.
Nadmerné solenie v detstve môže v dospelosti spôsobiť zvýšený krvný tlak až akútne zlyhanie srdca, infarkt myokardu či mozgovú mŕtvicu.
Nie je dobré preháňať to s ňou, ale zároveň by sme ju nemali ani úplne vynechať. Soľ má v našom živote dôležité miesto.
V polovici januára publikovali nemecké médiá test morských solí. V gurmánskej soli nazývanej morský kvet, ktorá patrí medzi najdrahšie, našli šokujúco veľa plastových mikročastíc.
Podvýživa soľou v súčasnosti ľudstvu naozaj nehrozí. V celosvetovom priemere sa denná spotreba soli pohybuje okolo 10 gramov.