Táto trváca rastlina sa zvyčajne pestuje ako jednoročná plodina. Pochádza z Indie, je chutná a veľmi výživná.
V súčasnosti už má NÚSCH za sebou 418 úspešných transplantácií srdca - 399 dospelých pacientov a 19 detí.
Špenát je plný minerálov, najmä železa, ktoré je dôležité na tvorbu hemoglobínu, obsahuje taktiež horčík a draslík pre zdravý krvný tlak.
Mladého talentovaného lekára Allana Böhma zvolili ako prvého Slováka do predsedníctva Európskej kardiologickej spoločnosti. Stal sa jeho najmladším členom.
V marci začína pučať ker, ktorý môže rásť sólo a vytvoríte z neho aj pekný živý plot. Veľkým plusom sú liečivé účinky plodov.
Pestujeme ju pre mladé dužinaté výhonky, na ktoré si treba trochu počkať. No oplatí sa, táto zelenina prospieva zdraviu.
Používame ju najmä pri príprave sladkých jedál aj nápojov, ktorým dodáva nezameniteľnú chuť a vôňu. Pre záhradu aj pre nás je liekom.
V našich končinách pomerne neznáma, no rozhodne sa ju oplatí vyskúšať. Ozvláštni chuť jedla a ešte aj prospieva zdraviu.
Čínska medicína nie je len o haďom jede, feng šuej a akupunktúre. Je to hlavne učenie o počúvaní vlastného tela. A práve na to je riešením čínsky recept.
Dobrá správa pre cukrovkárov a srdciarov. Menej známa „sestra“ bielej ryže ponúka ľuďom so srdcovocievnymi ochoreniami a diabetom množstvo benefitov.
Hovorí sa mu Valsalvov manéver a pomáha uvoľniť aj zaľahnuté uši.
Na potulkách po prírode ju nájdete len ťažko a je chránená. Preto je dobré ju pestovať, je to obdivuhodná liečivka.
Zdravie srdca i mozgu pod kontrolou. Vedci presviedčajú, že pokiaľ sa dokážeme čo už len na jediný mesiac vzdať sladkých jedál a nápojov, môžeme očakávať pozitívne zmeny na našom zdraví.
Darí sa mu v úrodných vlhkých pôdach a na polotienistých miestach. Je chutný, plný vitamínov a chutí v studenej aj teplej kuchyni.
Od jari až do jesene naň záhradkári nadávajú a snažia sa ho zbaviť. Pritom ide nielen o burinu, ale aj účinnú liečivú rastlinu.
Vďaka svojim všestranným priaznivým účinkom na zdravie sa tento ovocný strom zvykne nazývať aj prírodné zlato.
Sú chutné, ale vďaka obsahu živín sú aj mimoriadne zdravé. Reč je o "obyčajných" vlašských orechoch.
Spoločného menovateľa, nezdravé stravovanie, má väčšina chorôb u ľudí vo vyššom veku. Podľa výskumov sa nesprávny výber jedla začína prejavovať už po päťdesiatke.
Pokiaľ nie ste spokojní s výsledkami preventívnej prehliadky u svojho lekára, dajte si poradiť.
Stravovanie ovplyvňuje tempo starnutia nášho mozgu. I napriek tomu sú vedci trochu skeptickí a vravia, že to nie je také jednoduché.