Počet používateľov stravných kariet od firiem združených v AMOBE v porovnaní s rokom 2019 stúpol o 20 percent.
Práca z domu dostáva jasné pravidlá a zamestnanci si vyberú formu stravovania.
Zamestnanec si na Slovensku bude môcť vybrať, či chce gastrolístok alebo finančný príspevok.
Zamestnávatelia sa budú môcť rozhodnúť, či budú postupovať podľa novej právnej úpravy hneď od marca tohto roka alebo toto rozhodnutie urobia najneskôr do konca tohto roka.
Klasických gastrolístkov v peňaženkách zrejme ubudne. Zamestnanci si od marca majú vyberať medzi peniazmi a stravným lístkom.
Denník Pravda sa odborníkov pýtal, ako hodnotia zmenu v pravidlách poskytovania stravného.
Menej stravníkov, nižšie zisky. Vydavatelia gastrolístkov si zrejme od marca budúceho roka pohoršia.
MIROSLAV HOMOLA: Zamestnanci si budú môcť vybrať medzi gastrolístkami a peniazmi na jedlo. Firmy, ktoré sa venujú biznisu s gastrolístkami s tým nesúhlasia. Ľudia však nie sú hlupáci.
LÍVIA ČERNICKÁ: Stravné lístky sú vec ošemetná, možno zbytočná, problematická však už niekoľko rokov. Aj teraz možno budú.
Národná rada totiž v utorok posunula do druhého čítania návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má meniť aj zákon o cestovných náhradách.
V tomto roku pravdepodobne k zmene nedôjde.
Na akú stravu a aký príspevok majú zamestnanci nárok? Existujú výnimky? A čo sa stane s povinnosťou zamestnávateľa prispievať na stravu, keď pracujete z domu?
Novela Zákonníka práce zaviedla do praxe v čase pandémie viaceré nové opatrenia. Kedy musí zamestnávateľ poskytnúť stravné lístky alebo príspevok na stravovanie?
Dovolenka: Zákonník práce priznáva všetkým zamestnancom minimálne štyri týždne platenej dovolenky do roka.
Minimálna hodnota stravných lístkov sa pre státisíce zamestnancov od pondelka 1. júla zvýšila z 3,60 eura na 3,83 eura. Dôvodom je nárast súm príspevkov na stravné pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste v rámci Slovenska.
Za obed sme ochotní zaplatiť viac. Slováci vlani minuli na obedy denne v priemere 5,80 eura, čo je o dvadsať centov viac, ako zaplatili v predchádzajúcom roku.
Ich celková odhadovaná cena je asi 1,85 mil. eur
Minimálna suma stravných lístkov pre zamestnancov sa od 1. júna tohto roka zvyšuje z 3,38 eura na 3,60 eura. Vyplýva to z opatrenia Ministerstva práce SR.
Už od júna by sa mali dvihnúť sumy stravného. Navrhuje to ministerstvo práce ako reakciu na rastúce ceny v reštauráciách.
Podľa jedných špinavý biznis, podľa iných systém, ktorý prináša len samé výhody zamestnancom, zamestnávateľom aj reštauráciám.